Miten ihmisiä voidaan sitouttaa kestävän kehityksen tavoitteisiin? Tätä pohdittiin Frame, Voice, Report! -hankkeen päätösseminaarissa Kaikki mukaan muutokseen! – Pelillisyyden, monimediallisuuden ja tarinallisuuden voima globaalikasvatuksessa. Tapahtuma järjestettiin virtuaalisesti ja suorana studiolähetyksenä. Linjoilla oli yli 100 aiheesta kiinnostunutta henkilöä järjestöistä, yrityksistä ja oppilaitoksista.
Yli kolmen tunnin aikana kuultiin vierailevia puhujia Englannista ja Intiasta, opittiin järjestöjen hankkeiden tuloksista sekä keskusteltiin globaalikasvatuksen menetelmistä.
Kolmen vuoden työn päätös
Suomessa Fingon koordinoima Frame, Voice, Report! -hanke (FVR) on Euroopan unionin tuella toteutettu hanke, jossa haluttiin mahdollistaa se, että kaikki voivat olla osa muutosta sitoutumalla YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Hanke rahoitti kolmen vuoden aikana yhteensä 33 järjestön kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyneitä kehitysviestintä- ja globaalikasvatushankkeita painottaen sukupuolten tasa-arvon, ilmaston ja maahanmuuton teemoja.
Hankkeessa haluttiin tukea nimenomaan pieniä ja keskisuuria järjestöjä, jotka pystyvät tavoittamaan ruohonjuuritasolla hyvin erilaisia kohderyhmiä.
“YK:n kestävän kehityksen agenda on kokonaisuutena valtava ja monimutkainen. Järjestöt voivat olla mukana tekemässä tavoitteita helpommin lähestyttäväksi ja kutsumassa ihmisiä mukaan”, kertoi FVR-hankkeen projektipäällikkö Johanna Harjunpää avauspuheenvuorossaan.
Harjunpää painotti, että moninaisten kohderyhmien tavoittaminen on merkittävää, sillä kestävän kehityksen edistämiseen tarvitaan kaikkia. Tarve globaalikasvatus- ja kehitysviestintätyölle on suuri, mutta ilman yhteistyötä ja riittävien resurssien varmistamista kaikkeen tarpeeseen ei voida vastata.
Kansainvälistä oppia kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisestä
Päätösseminaarissa kuultiin kaksi asiantuntijapuheenvuoroa vierailevilta tähdiltä Project Everyone ja Maailman suurin oppitunti -organisaatioista.
Project Everyone on voittoa tavoittelematon viestintätoimisto, joka on vaikuttanut suuresti kestävän kehityksen tavoitteiden tunnettuuteen. Toimitusjohtaja Piers Bradford kertoi siitä, miten työ alkoi vuonna 2015, kun YK:n kestävän kehityksen tavoitteet haluttiin viestiä kiinnostavasti suurelle yleisölle: "YK:n tylsästä dokumentista tehtiin 17 visuaalista ja värikästä kuvaa ja ikonia, joiden käyttö on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Kestävän kehityksen tavoitteista tehtiin kaunis ja yksinkertainen tuotemerkki, jota yritysten, järjestöjen ja ihmisten olisi helppoa ja mielekästä hyödyntää".
On paljon helpompaa olla intohimoinen meren muoviroskasta kuin 17 kestävän kehityksen tavoitteesta
Vaikuttavien kampanjaesimerkkien joukkoa seurasi päivän tärkein pointti kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi: etsi tapa tehdä kestävän kehityksen tavoitteista merkityksellisiä ihmisten elämässä. Henkilökohtainen ja tunnepitoinen yhteys tavoitteisiin tekee niiden puolesta puhumisesta ja toimimisesta helpompaa.
Bradford painotti, että kestävän kehityksen tavoitteet tulisi nähdä kehyksenä kehitykselle. Esimerkiksi, kun Project Everyone tekee yhteistyötä julkisuuden henkilöiden kuten David Beckhamin tai Malala Yousafzain kanssa, he eivät pyydä heitä mukaan kokonaan uuteen kampanjaan. He pyytävät heitä hyödyntämään tavoitteita jo tekemänsä työn tukena. Esimerkiksi Malalan on helppo seisoa tavoitteen 4 eli hyvän koulutuksen takana.
Bradford muistutti myös, että valtavan agendan osiin pilkkomisesta on hyötyä: ”On paljon helpompaa olla intohimoinen meren muoviroskasta kuin 17 kestävän kehityksen tavoitteesta”.