Uutinen

Fortum jätti Thaimaan hiilivoimalan

Timo Kuronen
31.10.2001

Suomalainen energiajätti Fortum ilmoitti torstaina 25.10. myyneensä loputkin osakkeensa Union Power Development Co (UPDC) -yhtiöstä, joka suunnittelee 1400 megawatin tehoisen hiilivoimalan rakentamista Hin Krutiin Etelä-Thaimaassa. Fortum omisti aiemmin 28 prosenttia UPDC:sta, mutta ilmoitti helmikuussa 2000 vetäytyvänsä kiistanalaisesta hankkeesta.

Fortumin ilmoituksen yhteydessä UPDC ilmoitti saaneensa uudet investoijat Japanista ja Hong Kongista Fortumin ja toisen vetäytyneen yrityksen, amerikkalais-hongkongilaisen CEPAn, tilalle. Nyt yhteenliittymässä on kolme japanilaista yhtiötä yhden hongkongilaisen ja yhden thaimaalaisen lisäksi.

UPDC:n mukaan investointikustannukset ovat ympäristöhaittojen minimointiin liittyvien rakennusteknisten muutosten vuoksi kohonneet 8,4 miljardiin markkaan. Voimalaprojekti on voimakkaan paikallisen vastarinnan vuoksi viivästynyt jo kolmella vuodella, mutta investoijat luottavat Thaimaan hallituksen myönteiseen päätökseen hankkeen suhteen. Hiilivoiman puolestapuhujat pitävät sitä edullisena vaihtoehtona, joka monipuolistaisi Thaimaan pitkälti maakaasuun nojaavaa sähköntuotantoa.

Hin Krutin ja toisen samaan Prachuab Khiri Khanin maakuntaan suunnitellun hiilivoimalan vastustajat pelkäävät kalastuksesta, kookospalmuista ja matkailusta tunnetun alueen saastumista hiilivoimaloiden ja niitä seuraavan teollisuuden vuoksi. Australiasta ja Indonesiasta tuotavan kivihiilen poltto edistäisi myös ilmastonmuutosta. Kansalaisjärjestöt vaativatkin uusiutuviin energiamuotoihin nojaavaa sähköntuotantoa.

Vetäytymisensä syyksi Fortum on ilmoittanut investointipolitiikkansa muutoksen. Thaimaalaisviranomaiset pitävät hankkeen ja voittojen viivästymistä syynä lähtöön. Myös hankkeen raju vastustus ja siihen liittynyt kiusallinen imago lienee vaikuttanut päätöksentekoon. Vuonna 1999 Kepa vetosi useiden järjestöjen kanssa Fortumiin, suomalaisiin vientiluottolaitoksiin sekä kauppa- ja teollisuusministeriöön hankkeesta luopumiseksi.


Linkit Bangkok Postin ja The Nationin uutisiin 26.10.2001:

www.bangkokpost.com/Business/26Oct2001_biz46.html

www.nationmultimedia.com/page.news.php3?clid=6&id=903&usrsess=1