Uutinen

Festivaali keräsi ennätysyleisön

Janne Sivonen
26.5.2001

Maailma kylässä -festivaali kokosi viikonloppuna useita kymmeniä tuhansia ihmisiä Kaisaniemen puistoon Helsingissä. Lauantaina kävijöitä oli koleasta säästä huolimatta enemmän kuin aikaisempina vuosina ja puisto täyttyi myös sunnuntaina. "Laajalle levinneen tapahtuman tarkkaa kävijämäärää on vaikea arvioida tarkkaan, mutta sen tiedämme, että kävijöitä oli enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin", totesi Kepan tiedotuspäällikkö Juha Rekola.

Festivaaliin osallistui noin 160 kansalaisjärjestöä, jotka esittelivät alueella toimintaansa ja jakoivat tietoa ajankohtaisista asioista. Perinteisen Mahdollisuuksien torin lisäksi järjestöt rakensivat muun muassa Maailma kylässä Expo -näyttelyteltan, joka osoittautui erittäin suosituksi kohteeksi. Tapahtuma tarjosi myös teatteriesityksiä, liikuntaa, lasten ohjelmaa sekä eksoottisia herkkuja.

Kepan jäsenjärjestösihteeri Kai Artes arvioi, että järjestöissä on tehty festivaalin toteuttamiseksi noin 10 000 tuntia vapaaehtoistyötä ennen tapahtumaa ja sen aikana. "YK on julistanut kuluvan vuoden vapaaehtoistyön juhlavuodeksi, ja festivaali on yksi juhlavuoden merkittävimmistä vapaaehtoistyön esittelytapahtumista maassamme", totesi Artes.

Tänä vuonna festivaalin pääteema oli kehitysyhteistyö. Useat kansalaisjärjestöt ovat käynnistäneet valtakunnallisen nimienkeruukampanjan, jossa vedotaan eduskuntaan ja hallitukseen kehitysyhteistyön määrärahojen nostamiseksi YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin bkt:sta.

Festivaalista kasvoi yksi kampanjan kulminaatiopisteistä. Kehitysyhteistyörahojen nostamista ajavat järjestöt keräsivät yleisöltä nimiä vetoomukseen, ja myös kaikkien festivaalin päälavalla esiintyneiden bändien edustajat allekirjoittivat vetoomuksen.

Muut artistit mukaan haastaneen Ultra Bran lisäksi allekirjoittaneiden joukossa olivat muun muassa Apulannan, Tasavallan Presidentin, Kwanin, Piirpaukeen, Galaxyn ja Good People Bandin edustajat. Myös tapahtuman kansainväliset pääesiintyjät the Skatalites ja Yat-Kha osoittivat tukensa kampanjalle allekirjoittamalla vetoomuksen.

"Festivaalista kasvoi kansalaisyhteiskunnan laaja mielenilmaus kehitysyhteistyön puolesta. Tapahtuma osoitti jälleen kerran sen, ettei kehitysyhteistyömäärärahojen alhaisuus johdu kansan tuen puutteesta. Tukea kehitysyhteistyölle löytyy kyllä, mutta päätöksiä ei tunnu löytyvän", arvioi Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.