Uutinen

Festariyleisö ja bändit mukaan vetoomuskampanjaan

Janne Sivonen
26.5.2001

Maailma kylässä -festivaalin yhdeksi pääteemaksi on noussut kansalaisjärjestöjen kampanjointi kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiseksi. Tapahtumassa on kerätty nimiä hallitukselle ja eduskunnalle osoitettuun vetoomukseen, joka on ollut esillä myös festarin pääesiintyjien puheissa sekä sunnuntaiaamun etnomessussa.

Ultra Bra ja Apulannan Sipe haastoivat noin viikko sitten kaikki Maailma kylässä -festareilla esiintyvät yhtyeet allekirjoittamaan kansalaisjärjestöjen vetoomuksen. Artistit halusivat muistuttaa myös yleisöä usean kansalaisjärjestön käynnistämästä vetoomuskampanjasta, jonka tavoitteena on nostaa kehitysyhteistyörahat YK:n suosittelemalle tasolle.

Yleisön nimiä on kertynyt vetoomuksiin mukavasti ja festivaalin esiintyjätkin ovat vastanneet haasteeseen: lauantain aikana nimensä paperiin laittoivat muun muassa Jaakko Löytty sekä Tasavallan Presidentin, Kwanin, Good People Bandin, Piirpaukeen ja Orquestra Cariben edustajat.

Ultra Bran Vuokko Hovatta piti kampanjointia tärkeänä myös siksi, että nimen pyytäminen vetoomukseen saa ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan asiaa kunnolla. "Näin tapahtui ainakin meidän kohdallamme. Yhtyeemme sai haasteen tulla mukaan kampanjaan ja tämä sai meidät keskustelemaan perusteellisesti kehitysmaakysymyksistä. Päädyimme siihen, että meidän tulee ehdottomasti olla hankkeessa mukana ja päätimme siksi haastaa myös muut festareilla esiintyvät yhtyeet", kertoi Hovatta Expo-teltan keskustelutilaisuudessa lauantaina.

Vuokko
Ultra Bran Vuokko Hovatta allekirjoitti vetoomuksen kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta.

Myös festariyleisön illalla villinneen the Skatalitesin jäsenet ilmaisivat tukensa kampanjalle allekirjoittamalla vetoomuksen, joten hankkeessa ovat nyt mukana kaikki tähän mennessä päälavalla esiintyneet yhtyeet. Myös rytmilavalta kertyi runsaasti nimiä jo lauantain aikana.

Sunnuntaiaamun etnomessussa saarnannut Seppo Kalliokoski muistutti kehitysyhteistyörahoista puhuessaan, ettei "kukaan voi muuttaa koko maailmaa, mutta yhden ihmisen tai yhden yhteisön koko maailman me voimme muuttaa. Jubilee 2000 -kampanja sai nimienkeruun maailmanennätyksellään aikaan kehitysmaiden velkakysymyksen nousemisen maailman tärkeimpien foorumien asialistoille."

Nimien keruu kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta jatkuu festivaalialueella myös sunnuntaina. Monet tapahtumassa tietoa jakavat järjestöt ovat kiinnittäneet huomionsa määrän lisäksi myös kehitysyhteistyön laatuun. Esimerkiksi Maailma kylässä Expo -näyttelyteltassa on kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötä eri vuosikymmeninä valottava näyttely.