Uutinen

Festaritunnelma korkealla sateesta huolimatta

Maailma kylässä -festivaalin ensimmäinen päivä käynnistyi märissä merkeissä, mutta sade ei pilannut festarikävijöiden tunnelmaa.
Tomi Kuhanen
16.5.2003

Uskollisimmat Maailma kylässä -festivaalivieraista suunnistivat kulkunsa Kaisaniemen puistoon lauantaina jo puoliltapäivin. Marcus Floman seurasi kaatosateessa avajaisissa esiintynyttä Koiton laulun kuoroa. Edes kurja sää ei saanut uskollista festarivierasta jäämään kotiin.

"Edelliset festarit ovat olleet niin mahtavia, että tänne on pakko tulla, vaikka sataisikin. Täällä on mahtavaa se, että täällä on sekä tuttuja että tuntemattomia bändejä. Missään muualla ei näe näin lyhyessä ajassa kaikkea", hehkutti Floman.

Marcus Floman oli tietoinen myös festivaalin ruokateemasta. Hänen mielestään globaali nälkä on ongelma, johon pitäisi saada nopeita ratkaisuja.

"Pitäisi ottaa huomioon se että köyhillä mailla olisi mahdollisuus tuottaa ruokaa omaan käyttöön, eikä vain vientiin", pohdiskeli Floman omia ratkaisumallejaan.
 

Tungosta järjestöbasaarissaYli 150 järjestöä oli pystyttänyt esittelypisteensä festivaaleille. Järjestöbasaarin maalattia oli paikoitellen pelkkää mutavelliä, mutta se ei haitannut menoa. Festivaalityöntekijät rullasivat mattoja käytäville minkä ehtivät.

"Täällä on suuren urheilujuhlan tuntua. Ne joita asia kiinnostaa, tulevat tänne joka tapauksessa", kommentoi Arabikansojen ystävyysseuran pöydän takana ahkeroinut Tuija Hakkarainen.

Hakkarainen ja hänen kanssaan seuran pöytää pitänyt Ilona Junka olivat osaltaan tyytyväisiä sateiseen säähän, joka ajoi festivaalivieraat ulkoa basaaritelttaan tutustumaan kansalaisjärjestöjen toimintaan.

"Kiinnostuneita ihmisiä on paljon. Me haluamme tehdä tunnetuksi arabikulttuuria ja välittää tietoa. Harva tietää, mitä esimerkiksi Palestiinassa todella tapahtuu. Gazan lapsista aliravittuja on yli 30 prosenttia ja luku kasvaa koko ajan", muistuttivat naiset.

Basaarissa kierrellyt ulkoministeri Erkki Tuomioja sai lämpimän vastaanoton järjestöiltä. Suomi-Somalia-seuran esittelypisteessä päivystäneet somalinuorukaiset eivät antaneet periksi, vaan huutelivat ja viittilöivät ministerille, joka lopulta tulikin kuulemaan järjestön sanomaa. Kotiinviemisiksi ministeri otti mukaan somalikulttuuria käsittelevän lehden.

Ruokaa ja rokkiaLauantain pääesiintyjiin kuulunut Maija Vilkkumaa yritti manata lauluillaan sadetta pois, mutta huonolla menestyksellä. Ilma ei kuitenkaan haitannut Vilkkumaan ja kuuntelijoiden vauhdikasta tunnelmaa, vaan artisti keräsi parhaimmillaan tuhatpäisen sateenvarjomeren päälavan eteen.

Vielä vauhdikkaampi yleisö jammaili Reilun kaupan lavalla Banda Reggae Papagaion tahdissa. Yhtyeen samba-reggae -rytmit toivat urbaanin tuulahduksen Brasiliasta Suomen koleaan kevätsäähän.

Soile Hyvärinen nautti festaritunnelmasta ja oli napannut mukaansa myös kahdeksan- ja yksitoistavuotiaat naapurin pojat Markuksen ja Jannen.

"Hirveesti porukkaa ja hyvä tunnelma", kehui Hyvärinen tapahtumaa.

"Syötiin jo kevätkääryleet ruokabasaarissa ja ostettiin pojille rauhanpinssit. Tämä on ihana tapahtuma, vaikka keli on ikävä."

Ilmaisia karkkeja mutustelleet Markus ja Janne tiivistivät omat tunnelmansa yhteen sanaan: "Kivaa!"


Maailma Kylässä -sivut:
www.maailmakylassa.net