Uutinen

Festari alkoi leppeissä tunnelmissa

Juha Rekola
25.5.2001

The Good People Band soitti leppeät alkutahdit maailma kylässä -tapahtumalle lauantaina puoliltapäivin Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Huolimatta ilman pienestä koleudesta väkeä alkoi virrata sisään festivaalialueelle tuhatmäärin jo ennen tapahtuman alkua.

Myöhemmin iltapäivällä Jaakko Löytyn gospel ja uudessa kokoonpanossa esiintyneen Piirpauken tahdit saivat yleisön jalat liikkeelle ennen legendaarisen Tasavallan Presidentin, Ultra Bran ja illan pääesiintyjän Skatalitesin vuoroa.

Kaisaniemen puiston täyttivät heti kahdeltatoista värikäs ihmisvilinä, afrikkalaisten rumpujen rytmit ja eksoottisten ruokien tuoksu. Lastenohjelmaan oli tungosta ja kylmäverisimmät pelasivat jalkapalloturnausta lyhyissä housuissa.

Mahdollisuuksien torilla lähes 200 kansalaisjärjestöä esitteli toimintaansa ja myi tavaroita kehitysyhteistyönsä tukemiseksi. Expo-teltan näyttelyt ja keskustelut vetivät väkeä ja kehitysyhteistyöministerin erityisavustaja ajelutti yleisöä polkupyöräriksalla. Tunnelma oli heti tapahtuman alussa iloinen ja monikulttuurisen värikäs.

"Väkeä on hyvin liikkeellä, ehkä heti alkuun jopa enemmän kuin aikaisempina vuosina", sanoi tapahtuman järjestäjän Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman. "Kerrankin Kepa on tyytyväinen", lisäsi kehityspoliittinen tiedottaja Mika Railo.

Vasta perustetun Attac-järjestön teltalla kyseltiin jäseneksi liittymistietoja. Useat järjestöt osallistuvat myös kampanjaan kehitysyhteistyön puolesta. "Allekirjoituksia vetoomukseen tulee mukavasti", kerrottiin Ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen tiskin takaa.