Uutinen

FAO: Kuusi miljoona lasta kuolee vuosittain nälkään

Nykytahdilla ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla onnistutaan vähentämään nälkää näkevien määrää YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti, todetaan FAO:n ruokaturvaraportissa.
Sanna Jäppinen
24.11.2005

Vuosittain lähes kuusi miljoonaa lasta kuolee nälän ja aliravitsemuksen seurauksena, kerrotaan YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) raportissa The State of Food Insecurity in the World 2005. Tämänvuotisessa raportissa keskitytään erityisesti nälän kitkemisen keskeiseen merkitykseen köyhyyden vastaisessa taistelussa, kerrotaan FAO:n verkkosivuilla.

"Nälän vähentämisen pitäisi olla edistyksen ja toivon liikkeelle paneva voima, sillä paremman ravinnon myötä terveys kohenee, koulussa käynti lisääntyy, naisten asema vahvistuu ja lapsi- ja äitikuolleisuus vähenevät. Myös hiv/aids-, malaria- ja tuberkuloositartunnat ja taudeista aiheutuvat kuolemat vähenevät", FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf kirjoittaa raportin esipuheessa.

Raportin mukaan nykytahdilla ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla saavutetaan YK:n vuosituhattavoite eli nälkää näkevien osuus väestöstä puolittuu vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 1996 pidetyssä ruokaturvahuippukokouksessa (WFS) määriteltyä kunnianhimoisempaa tavoitetta - nälkää näkevien absoluuttisen määrän puolittaminen - ei olla saavuttamassa missään.

Myös Aasian ja Tyynenmeren alueella on hyvät mahdollisuudet saavuttaa vuosituhattavoite, jos nykyinen vauhti kiihtyy hieman lähivuosina. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sen sijaan tarvitaan dramaattista muutosta, jos nälkäisten osuus aiotaan puolittaa vuosikymmenen kuluessa. Aliravitsemus vähenee alueella hyvin hitaasti, ja FAO:n mukaan vauhti on suorastaan taantunut 1990-lukuun verrattuna.

Päämäärien saavuttamiseksi FAO esittää kaksitahoista lähestymistapaa. Ensinnäkin on syytä kohentaa maatalouden tuottavuutta ja ihmisten tulotasoa, muun muassa panostamalla maaseudun infrastruktuuriin. Toisekseen olisi luotava köyhille ihmisille turvaverkostoja, jotka takaavat ruoansaannin vaikeinakin aikoina.

Noin 75 prosenttia maailman nälkää näkevistä ihmisistä elää köyhien maiden maaseudulla. FAO:n tilastot vuodelta 2004 kertovat, että vuosina 2000-2002 maailmassa arvioitiin olevan 852 miljoonaa aliravittua ihmistä, näistä 815 miljoonaa kehitysmaissa. Tilastot päivitetään jälleen vuonna 2006.

Lisää tietoa aiheesta