Uutinen

Familia Club houkuttelee ikääntyviä maahanmuuttajia harrastusten pariin

Ilona Niinikangas
18.12.2000

Suurin osa pääkaupunkiseudun maahanmuuttajista on nuoria ja työikäisiä, mutta joukkoon mahtuu vanhempaakin väkeä. Kotiutuminen Suomeen vie aikansa, eikä ikäihmisten elämä ole sen helpompaa kuin nuortenkaan. Pikemminkin päinvastoin, sillä esimerkiksi suomen kielen opiskelu voi tuntua hyvinkin rankalta, jos koulunpenkillä istumisesta on ehtinyt vierähtää useita vuosikymmeniä.Kirsti Litja-Parmanen, Eeva Blumenthal ja Mary Jasintha päivystivät Caisan joulubasaarissa.

Kalliossa sijaitseva Monikulttuurisuusyhdistys Familia Club on järjestänyt kahden vuoden ajan Helsingin kaupungin ja Vanhustyön keskusliiton tuella monenlaista toimintaa ikääntyville maahanmuuttajille. "Familia Clubin suomen kielen kursseilla edetään vanhusten ehdoilla ja otetaan huomioon luku- ja kirjoitustaidottomat", kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Blumenthal. Maksuttomilla alkeis- ja jatkokursseilla opiskelee tällä hetkellä yhteensä 14 maahanmuuttajaa.

"Nuorista maahanmuuttajista pidetään huolta, mutta ikääntyneet jäävät helposti syrjään", suree Blumenthal. Hänestä on tärkeää, että yksinäiset vanhukset saadaan houkuteltua ulos kodeistaan ihmisten ilmoille. Familia Clubilla on pantu merkille, että kielitaidon karttuessa alkaa yhdistyksen muukin toiminta kiinnostaa. Suomen opiskelijat jäävät tuntien jälkeen juomaan kahvia ja juttelemaan keskenään. Ikäihmisille on tarjolla myös käsityö- ja askartelukursseja, ja pari kertaa vuodessa lähdetään joukolla katselemaan Helsingin nähtävyyksiä.

"Tätä työtä ei kovin monissa paikoissa tehdä," sanoo Blumenthal, "vaikka tarvetta kyllä olisi".