Uutinen

EY:n ja AKT-maiden kumppanuussopimus allekirjoitetaan Beninissä

Mari Linnapuomi
13.6.2000

(Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston lehdistötiedote 14.6.2000.) EY:n ja 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtion välinen kumppanuussopimus on tarkoitus allekirjoittaa Beninin pääkaupungissa Cotonoussa 23. kesäkuuta. Sopimus korvaa helmikuussa 2000 umpeutuneen neljännen Lomén yleissopimuksen. Uutta sopimusta koskevat neuvottelut aloitettiin syksyllä 1998 ja saatettiin oleellisilta osiltaan päätökseen joulukuussa 1999 Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

Kumppanuussopimus on laaja-alainen ja kattaa sekä poliittiset, kaupalliset että kehitysyhteistyösuhteet EY:n ja AKT-maiden välillä. Sopimuksen kautta AKT-maille kanavoidaan vuosina 2000-2005 yli 80 miljardia markkaa yhdeksännestä Euroopan kehitysrahastosta. Sopimukseen liittyvät kaikki Lomé-IV-sopimuksen allekirjoittajavaltiot. Lisäksi uusina jäseninä mukaan tulevat Nauru, Niue, Palau, Mikronesia sekä Cook- ja Marshall-saaret. Sopimus on voimassa vuoteen 2020. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittaa ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri Kirsti Lintonen.

Sopimuksen allekirjoitus järjestetään AKT-EY-ministerineuvoston 25. istunnon yhteydessä. Ministerineuvosto on Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden sekä EU:n välinen keskustelufoorumi ja AKT-EY-yhteistyön korkein päättävä elin. Ministerineuvoston istunnon asialistalla ovat mm. kauppa- ja tulliyhteistyö sekä perushyödykekysymykset, kehitysrahoitus ja Somalian tilanne. Kauppakysymyksistä on tarkoitus tarkastella mm. WTO-neuvottelujen tilannetta. Ministerit keskustelevat myös AKT-maiden ja EU:n poliittisen vuoropuhelun vahvistamisesta ja kansalaisyhteiskunnan osallistumisesta sekä pohtivat keinoja aidsin ja muiden tarttuvien tautien torjumiseksi AKT-maissa.

Lisätietoja ulkoasiainministeriössä antavat Mari Linnapuomi EU:n kehitysasioiden yksiköstä, puh. (09) 1341 6413, sähköposti mari.linnapuomi@formin.fi ja Katri Kaarniala tiedotusyksiköstä, (09) 1341 6029, 040 748 3596, sähköposti katri.kaarniala@formin.fi.