Uutinen

Evaluaatio: IMF:n toimet Afrikassa eivät tue kehitysapua

Puolueettoman tutkimuksen mukaan Kansainvälisen valuuttarahaston ohjelmat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vaikeuttavat kehitysapurahojen käyttöä.
Jukka Aronen
14.3.2007

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Afrikan-ohjelmia tutkinut riippumaton elin on löytänyt paljon huomautettavaa rahaston toimista.

Evaluaation tehnyt IEO-toimisto sanoo 12.3. julkaistussa raportissaan, että rahaston toimissa on havaittavissa selkeä ero puheiden ja tekojen välillä. Pahimmillaan ohjelmat ovat vaikeita hahmottaa ja niistä puuttuu hyvälle hallinnolle tyypillinen läpinäkyvyys, kerrotaan IPS:n uutisessa.

Raportissa on tutkittu IMF:n roolia 29 matalatuloisen maan apupolitiikassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kaikki maat ovat olleet mukana IMF:n matalakorkoisten lainojen (ns. PRGF) ohjelmassa vuosina 1999-2005.

Raportin mukaan maiden yleinen taloudellinen tilanne parani tutkitulla aikavälillä: talouskasvu koheni ja inflaatio pieneni. Tästä huolimatta köyhyydessä elävien ihmisten määrä pysyi lähes muuttumattomana.

"IMF:n rooli keskituloisten maiden parissa on vähentymässä, koska ne ovat vetäytymässä pois rahoitusohjelmista. Siksi rahasto on halunnut kohentaa rooliaan matalatuloisten maiden joukossa", arvioi yhdysvaltalaisen Center for Concern -järjestön edustaja Aldo Calliari IPS:lle.

Raportin mukaan IMF on osittain epäonnistunut toimissaan juuri köyhimpien maiden kohdalla. Se on eksynyt alkuperäisestä roolistaan pakottaessaan asiakasmaansa tiukkaan talouskuriin, jolla on haluttu parantaa lainojen takaisinmaksukykyä ja pienentää inflaatiota.

Inflaationtorjunta on viety niin pitkälle, että IMF on velvoittanut asiakasmaitaan laittamaan ulkomaisia kehitysapuvaroja aika ajoin säästöön sen sijaan, että niitä olisi käytetty köyhyyden poistamiseen. Samaan aikaan rahasto kuitenkin puheissaan ilmoittaa sitoutuvansa avun liikkeellepanoon ja köyhyyden vähentämiseen.

Puheiden ja tekojen ristiriita vahvistaa kyynisyyttä rahaston toimia kohtaan Saharan eteläpuolisessa Afrikan maissa ja muissa matalatuloisissa kehitysmaissa, arvioidaan raportissa.

Evaluaation tehnyt IEO (Independent Evaluation Office) on perustettu vuonna 2001, ja se on itsenäinen osa Kansainvälisen valuuttarahaston organisaatiota.

Lisää tietoa aiheesta