Uutinen

Eurovaaliehdokkaita kiinnostaa kehitysyhteistyö

Kehys ry:n avatessa EU-vaalikampanjansa 54 ehdokasta oli jo allekirjoittanut Kehyksen laatiman sitoumuksen globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta.
Jari Nousiainen
21.4.2009

Naisten ja lasten oikeudet, kehitysyhteistyön rahoituksen riittävyys ja laatu sekä parlamentin jäsenten osallistuminen nousivat pinnalle EU-parlamenttiehdokkaiden puheenvuoroissa Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen EU-vaalikampanjan avauksessa 20. huhtikuuta.

Kehys on kerännyt ehdokkailta allekirjoituksia sitoumukseen, jossa ehdokkaat lupaavat toimia parlamenttiin päästessään muun muassa sen puolesta, että kehityspolitiikka huomioidaan parlamentin työssä ja EU:n päätöksenteossa johdonmukaisesti.

Tällä hetkellä EU-parlamentin kehitysyhteistyövaliokunnassa ei ole yhtään suomalaisedustajaa, Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen muistutti. Sitoumuksen toteuttamisen kannalta on tärkeää pyrkiä osallistumaan sekä siihen että muihin valiokuntiin, joiden työssä kehityspolitiikka on myös huomioitava.

Sitoumus aktivoi ehdokkaita

Sitoumuksia pyytämällä Kehys haluaa saada tulevat edustajat profiloitumaan kehityksen puolesta eli osallistumaan toimintaan siellä missä EU:n linjoista päätetään ja tuomaan köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamista esille parlamentissa.

Kehyksen viime viikolla julkaiseman raportin mukaan suomalaisilla europarlamentaarikoilla ei ole kovin hyvää käsitystä EU:n kehityspolitiikasta eivätkä he ole kovin aktiivisia kehitysyhteistyöasioissa.

Uudet EU-vaaliehdokkaat ovat kampanjan myötä osoittaneet kiinnostustaan kehityspolitiikkaan. Kehyksen sitoumuksen oli ennen avajaistilaisuutta allekirjoittanut 54 ehdokasta, mikä tarkoittaa noin kolmannesta suomalaisten ehdokkaiden kokonaismäärästä.

Kehyksen vaalikampanjan avauksessa paikalla olleet ehdokkaat innostuivat kannattamaan Sirpa Pietikäisen (kok.) ajatusta, että sitoumus on erityisen tärkeä sen kannalta, että listan perusteella on helppo seurata, toteuttavatko edustajat todella lupauksiaan parlamentissa.

Lisää tietoa aiheesta