Uutinen

Euroopan sosiaalifoorumi kokoaa kansalaisyhteiskunnan vaikuttajat Pariisiin

Euroopan toinen sosiaalifoorumi järjestetään 12.-15. marraskuuta Pariisissa. Tapahtumaan odotetaan saapuvan kymmeniä tuhansia aktiiveja eri puolilta Eurooppaa.
Ilona Niinikangas
28.10.2003

"Euroopan sosiaalifoorumi on Maailman sosiaalifoorumiin verrattuna ruohonjuuritapahtuma. Sinne lähtevät kaikki ne, joilla ei ole varaa lentolippuihin", summaa Juhani Lohikoski Suomen Attacista.

Euroopan sosiaalifoorumi on esikuvansa tavoin avoin kohtaamispaikka kansalaisyhteiskunnan liikkeille, jotka haluavat olla mukana rakentamassa uudenlaista maailmaa. Foorumi tarjoaa tilan, jossa voi vaihtaa ajatuksia, kokemuksia ja luoda yhteisiä toimintamuotoja. Kyseessä ei ole tiukasti rajattu poliittinen liike, vaan uudenlainen demokraattinen prosessi.

Pariisissa keskustellaan tutuista teemoista: uusliberalismista, maahanmuuttajista, ympäristökysymyksistä, tuotteistamisesta ja rasismista. "Aamupäivisin järjestetään seminaareja, joissa alan gurut kuten globalisaatiokriitikko Walden Bello ja Ranskan Attacin varajohtaja Susan George puhuvat massoille. Ne ovat sellaisia hengennostatustilaisuuksia. Iltapäivisin hajaannutaan pienempiin työryhmiin, joissa osallistujat voivat vaihtaa mielipiteitään", kertoo Lohikoski.
Ihmisten mielipiteet tulevat varmasti poikkeamaan toisistaan aika tavalla – sosiaalifoorumi on ennen kaikkea keskusteluareena, jossa ei edes etsitä yhteistä ratkaisua."

Koska kyseessä on alueellinen tapaaminen, Pariisissa keskustellaan todennäköisesti myös Euroopan integraatiosta. Rauhankysymykset sen sijaan tuskin ovat yhä keskeisessä asemassa kuin viime marraskuussa Euroopan sosiaalifoorumissa Firenzessä. "Sodanvastaisuus ei varmasti tule olemaan samalla tavalla esillä kuin viime vuonna, koska sota on jo käynnistynyt", veikkaa tutkija Petri Minkkinen Helsingin yliopistolta.

Firenzen virheet


Marraskuussa 2002 Firenzessä pidetty sosiaalifoorumi paisui massiiviseksi tapahtumaksi. Odotetun 20 000 maksaneen osallistujan sijaan paikalle saapui kaikkiaan 60 000 aktiivia. Neljän päivän aikana järjestettiin yhteensä 60 erilaista seminaaria, 150 työpajaa ja 40 täysistuntoa. Pääteemoja olivat Tobinin-vero ja sodanvastaisuus: foorumi huipentui rauhanmarssiin, jossa oli mukana lähemmäs miljoona ihmistä.

Kaikki osallistujat eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tapahtumaan. Sosiaalifoorumia syytettiin elitismistä: osallistujat olivat enimmäkseen nuoria valkoisia keskieurooppalaisia ja luennoitsijat iäkkäitä valkoisia miehiä. Agendalta puuttuivat myös monet Eurooppaa koskettavat ongelmat kuten rasismi ja siirtolaisuus. Lohikoski ei itse ollut Firenzessä, mutta myöntää syytökset oikeutetuiksi. "Euroopan sosiaalifoorumin haasteena on muuttua aktivistieliitin foorumista aktivistifoorumiksi", hän toteaa.

Myös suomalaisten kiinnostus Euroopan sosiaalifoorumia kohtaan on kasvanut: Firenzessä suomalaisia oli kymmenkunta, nyt matkalle lähtijöiden määrä on noussut sataan. Muun muassa Kepa ja Attac lähettävät tapahtumaan omat edustajansa.

Seuraava Maailman sosiaalifoorumi pidetään Mumbaissa Intiassa tammikuussa 2004.