Uutinen

Euroopan parlamentti: Kehitysyhteistyölle oma rahoitusinstrumentti

Euroopan parlamentti äänesti komission ehdotuksen vastaisesti, että kehitysyhteistyölle olisi jatkossa taattava oma, erillinen rahoitusinstrumenttinsa.
Sanna Jäppinen
23.5.2006

EU:n apu unionin ulkopuolisille maille on tähän asti kanavoitunut 16 eri rahoitusinstrumentin kautta. Euroopan komission ehdotuksen mukaan tulevalla budjettikaudella vuosina 2007-2013 instrumentteja karsittaisiin kuuteen. Yksi kaavailluista instrumenteista olisi yhteinen taloudelliselle ja kehitysyhteistyölle, ja se kattaisi niin kehitys- kuin teollisuusmaatkin.

Euroopan parlamentti torjui komission esityksen äänestyksessään 18. toukokuuta. Parlamentin keskeinen kritiikki kohdistui taloudellisen avun ja kehitysyhteistyön niputtamiseen samaan pakettiin, kirjoittaa IPS. Euroedustajat arvostelivat esitystä myös siitä, että toteutuessaan se tietäisi parlamentin sananvallan vähenemistä kehitysyhteistyötä koskevissa asioissa.

"On hyvin tärkeää EU:n uskottavuuden kannalta, että unionin kehitysyhteistyötä toteutetaan sen tavoitteiden mukaisesti ja tämä varmistetaan ainoastaan oman kehitysyhteistyön instrumentin avulla", toteaa kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen järjestön verkkosivuilla.

"Äänestyksessä parlamentti antoi selvän viestin komissiolle ja jäsenmaille siitä, mitkä ovat parlamentin odotukset jatkoa ajatellen."

EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner on valmis myöntymään siihen, että kehitysmaihin ja teollisuusmaihin sovellettavien periaatteiden välille tehdään ero, mutta hänestä siihen täytyy löytää ratkaisu olemassa olevan ehdotuksen puitteissa. Parlamentin vaatimus erillisestä instrumentista ei Ferrero-Waldnerista edistä kehitysyhteistyötä.

"Komissio ei pysty toimittamaan apua nopeasti ja tehokkaasti, jos parlamentti tekee järjestelmästä ehdotettua monimutkaisemman", komissaari totesi IPS:n mukaan.

Lisää tietoa aiheesta