Uutinen

Euroopan maailmankaupat huolissaan kaupan vapautumisesta

Heikki Korhonen
12.10.2000

Maailman ravintopäivänä 16. lokakuuta 2 500 eurooppalaista maailmankauppaa vetoaa Euroopan unioniin ruokaturvan puolesta. Maailmankauppojen NEWS!-yhteistyöverkoston mukaan kaupan vapautumisen seuraukset etelän pienviljelijöiden elämään ovat kohtalokkaat. Halpojen maataloustuotteiden vienti vaikeuttaa viljelijöiden asemaa ja heikentää ihmisten ruokaturvaa.

Kauppakomissaari Pascal Lamy ei reilun kaupan aktiivien mielestä kanna tarpeeksi huolta etelän ruoantuottajista. - Olisimme mieluiten esittäneet vetoomuksemme hänelle henkilökohtaisesti, sanoo Markus Frieauff Saksan Maailmankauppojen liitosta.
- Valitettavasti Lamy ei ollut halukas uhraamaan aikaansa tähän asiaan. Se kuvaa hyvin ongelmaamme: ruokaturvaa ei vieläkään pidetä tärkeänä.

Eurooppalaisilla maailmankaupoilla on meneillään kolmivuotinen Ruokaa reilusti -kampanja, jossa ovat mukana myös Suomen kolmekymmentä maailmankauppaa. - Olemme saaneet paljon tukea kuluttajilta, kertoo Marcus Frieauff. - On tärkeää, että kehitysmaat pystyvät itse huolehtimaan ruokaturvastaan, eivätkä tule riippuvaiseksi ulkopuolisista tahoista.

Maailmankauppojen tuotteet ovat vaihtoehto kuluttajille, jotka eivät jaksa odottaa poliittisten päätösten tuomaa muutosta. Kauppaehdot eivät määräydy pelkästään pohjoisen etujen mukaan, vaan reilu kauppa ottaa huomioon etelän tuottajien tarpeet ja takaa heille oikeudenmukaisen palkan ja kunnolliset työolosuhteet.