Uutinen

Eurobarometri: Uusissa jäsenmaissa ei juuri tunneta EU:n kehitysapua

EU:n uusien jäsenmaiden kansalaiset suhtautuvat pääsääntöisesti myönteisesti EU:n kehitysyhteistyöhön - tosin juurikaan tuntematta aihepiiriä, käy ilmi tuoreesta eurobarometristä.
Sanna Jäppinen
24.10.2007

Eurobarometri 286
071024eurobarometri.jpg Vastaajista 67 prosenttia ei ollut havainnut mitään EU:n kehitysyhteistyöhön liittyvää tiedotusta, mainontaa tai kampanjoita, vajaa neljännes oli.

Vain hieman yli puolet Euroopan unionin uusien jäsenmaiden kansalaisista tietää, että EU tarjoaa apua kehitysmaille, todetaan Euroopan komission teettämässä eurobarometri-kyselyssä.

Selvityksessä haastateltiin kesän aikana 11 000:tä ihmistä unioniin vuosina 2004 ja 2007 liittyneissä maissa eli Bulgariassa, Tshekinmaalla, Virossa, Kyproksella, Latviassa, Liettuassa, Unkarissa, Maltalla, Puolassa, Romaniassa, Sloveniassa ja Slovakiassa.

Neljännes selvitykseen vastanneista uusista EU-kansalaisista ei ollut varma, antaako EU kehitysapua vai ei, ja 18 prosenttia totesi, ettei unioni anna apua.

Juuri kukaan vastanneista ei tiennyt EU:n antaman kehitysavun suuruutta, mutta valtaosa osasi nimetä unionin maailman suurimmaksi kehitysavun antajaksi. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvaltoja arveltiin melkein yhtä usein ykköspaikalle, vaikka EU:n apupotti on lähes kaksi kertaa isompi.

Eurobarometrin johtopäätöksissä ollaan kuitenkin tyytyväisiä siihen, että yleinen suhtautuminen kehitysyhteistyön oli vastaajien joukossa myönteistä, samoin kuin näkemys EU:sta kehitysavun antajana. Köyhyyden vähentämisestä pidettiin unionin kehitysyhteistyön tärkeimpänä päämääränä.

Tutkimuksen teettäjää eli komissiota miellyttänee myös se tieto, että valtaosa vastaajista kanavoisi kehitysapua mieluummin unionin, siis lähinnä komission, kuin yksittäisten jäsenmaiden kautta.

Lisää tietoa aiheesta