EU:n valtionvarainministerit väittelivät ”Tobinin verosta”

Euroopan komission esitys EU:n laajuisesta rahoitusmarkkinaverosta jakaa mielipiteitä. Suomi on Ranskan ja Saksan tukena puolustamassa veroa, Britannia vastustaa raivokkaasti.

Teksti: Matti Ylönen Kuva: Jean Schweitzer

Euroopan unionin valtiovarainministerien ECOFIN-kokous avasi tiistaina poliittisen debatin esityksestä, jonka Euroopan komissio teki lokakuussa EU:n laajuisen rahoitusmarkkinaveron käyttöön ottamiseksi.
Rintamalinjat kulkivat ennakko-odotusten mukaisesti verokriittisen Britannian ja muun Euroopan välillä. Britannian valtiovarainministeri George Osborne peräsi, onko koko verosta keskustelemisessa mitään mieltä.
”Onko tämä paras tapa käyttää aikaamme”, Osborne kysyi.
Lontoon vaikutusvaltainen rahoituskeskus City vastustaa raivokkaasti veron käyttöönottoa, vaikka briteissä on jo nyt käytössä huomattavasti ehdotettua rahoitusmarkkinaveroa suurempi vero osakekaupalle.
Ranska, Saksa ja kampanjoijat samoilla linjoilla
Monet maat olivat eri mieltä. Suurista jäsenmaista etenkin Ranska ja Saksa ovat puolustaneet veroa päättäväisesti, jotta valtioita velkakriisiin ajaneet pankit saataisiin vastuuseen. Saksan Frankfurt on Lontoon jälkeen toiseksi tärkein Euroopan rahoitusmarkkinakeskus.
Eri puolilla maailmaa käynnissä oleva kampanjointi rahoitusmarkkinaveron puolesta ei ole jäänyt EU:ssa huomaamatta.
”Rahoitusmarkkinaveron idean takana on valtava momentum, jota ei voida jättää huomioimatta. Ei tarvitse kuin katsoa ympäri EU:ta ja maailmaa käynnissä olevia mielenosoituksia huomatakseen, kuinka suuresti kansalaiset haluavat rahoitusmarkkinoilta kunnollista osuutta valtioiden ja yhteiskuntien rahoitukseen”, totesi unionin verokomisaari Algirdas Šemeta lausunnossaan.
Urpilainen: Suomi tukee
Valtiovarainministeri Urpilainen esitteli puheenvuorossaan Suomen hallituksen selkeän kannan, joka heijasteli myös monen muun maan näkemyksiä.
”Suomi suhtautuu veroon positiivisesti ja ajaa sitä hallitusohjelmassaan. Tiedämme tietysti, että vero olisi paras toteuttaa globaalisti. EU:n tason vero on kuitenkin toiseksi paras vaihtoehto”, Urpilainen linjasi.
Urpilainen vaati käynnistämään nopeasti työn rahoitusmarkkinaveron käyttöönoton vaatimien teknisten kysymysten ratkaisemiseksi. Toisekseen hän peräänkuulutti verosta käytävien keskustelujen jatkamista Euroopan ulkopuolisten maiden kanssa.
Viime viikon rikkaiden teollisuusmaiden ja nousevien talousmahtien G20-kokouksessa Ranska ja Saksa yrittivät käynnistää tätä debattia, mutta hanke kilpistyi erityisesti Yhdysvaltain ja Kanadan vastustukseen.