Uutinen

EU:n tuonti kehitysmaista kasvoi 16 prosenttia

EU:n kauppakomissaari Mandelson odottaa EPA-sopimusten lisäävän tuontia entisestään.
Eeva Eronen
24.4.2008

EU-maiden tuonti kehitysmaista lisääntyi 16 prosenttia vuosina 2005-2006. Jos jättituottaja Kiina jätetään laskuista pois, kasvua kertyi 14 prosenttia, selviää Euroopan komission tuoreesta raportista.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson hehkuttaa komission tiedotteessa unionin kauppapolitiikkaa, joka "edistää kehitystä ja tarjoaa kehitysmaille paremmat mahdollisuudet tukea niiden omia yksilöllisiä kehityksen prioriteetteja".

"Uudet EPA-sopimukset Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kanssa ovat vieneet EU:n avoimuuden kehitysmaiden tuonnille uudelle tasolle", hän arvioi.

EPA-sopimukset ovat EU:n ja niin sanottujen AKT-maiden välisiä vapaakauppasopimuksia, joista on neuvoteltu viimeisen kuuden vuoden ajan. Neuvottelujen takarajana pidettiin vuoden 2007 loppua. Tähän mennessä EU on kuitenkin saanut aikaiseksi lähinnä pelkkiä väliaikaisia sopimuksia. Sitovat sopimukset se tahtoisi saada pakettiin mieluusti jo tämän vuoden aikana.

Ei uusille neuvotteluille

EPA-sopimukset ovat saaneet osakseen kritiikkiä pitkin matkaa. Kehitysjärjestö Oxfam julkaisi juuri sopimuksia ruotivan raportin, jossa se suosittaa, ettei mikään maa allekirjoittaisi varsinaisia sopimuksia ennen kuin niiden vaikutuksia on arvioitu puolueettomasti. Oxfam muistuttaa, että muutos on mahdollinen: uusia, reilumpia sopimuksia voidaan vielä tehdä.

EU:n vastaus vaateeseen olisi varmasti tyly. Kauppakomissaari Mandelsen nimittäin arvioi huhtikuun puolivälissä Euroopan parlamentin kauppakomitealle, että EPA-sopimusten uudelleen neuvotteleminen olisi "katastrofi".

Asiasta uutisoineen Agriculture Newsin mukaan Mandelson sanoi, etteivät uudet neuvottelut tule kysymykseen, sillä ne muodostaisivat "uuden uhan sopimusten laillisesta epävarmuudesta, mutta olisivat katastrofi myös AKT-maille".

Lisää tietoa aiheesta