Uutinen

EU:n kehitysyhteistyön rahoitusinstrumentista päästiin sopuun

Useita kuukausia kestänyt vääntö EU:n erillisestä rahoitusinstrumentista kehitysyhteistyölle päättyi yhteisymmärrykseen.
Sanna Jäppinen
22.9.2006

Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja EU:n komissio pääsivät 20. syyskuuta yksimielisyyteen unionin uudesta kehitysyhteistyöinstrumentista (Development Cooperation Intrument, DCI) Suomen johtaessa puhetta.

Komission alkuperäisen ehdotuksen mukaan olisi luotu yhteinen instrumentti taloudelliselle ja kehitysyhteistyölle, ja sama instrumentti olisi kattanut yhteistyön niin kehitys- kuin teollisuusmaidenkin kanssa. Euroopan parlamentin kehityskomitea on ajanut komission linjan vastaisesti kehitysyhteistyölle omaa rahoitusinstrumenttia, johon siis nyt päädyttiin.

"Tämä instrumentti takaa lailliset raamit EU:n apuohjelmille vähintään seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi, joten oli tärkeää saada se kuntoon", totesi Simon Stocker kehitysteemojen parissa työskentelevien eurooppalaisjärjestöjen Eurostep-verkostosta.

"Uskomme, että instrumentin tavoite ja sisältö tarjoavat mielekkään perustan EU:n yhteistyölle kehitysmaiden kanssa ja se voidaan suunnata köyhyyteen, mikä on EU:n pääperiaate kehityspolitiikassa", Stocker sanoi.

Instrumenttia koskeva sopimus hyväksytään virallisesti lähiviikkoina, ja se tulee voimaan vuoden 2007 alusta lähtien.

Lisää tietoa aiheesta