Uutinen

EU:n kehitysministerit sopivat kehitysavun tuplaamisesta

EU:n kehitysministerit sopivat unionin kehitysavun tuplaamisesta 80 miljardiin euroon vuoteen 2010 mennessä. Rikkaiden maiden on myös saavutettava YK:n suosittama 0,7 prosenttia kansantulosta on vuoteen 2015 mennessä.
Sanna Jäppinen
25.5.2005

EU:n kehitysministerien kokouksessa 23.-24.5. sovittiin unionin kehitysavun huomattavasta nostamisesta lähivuosina. Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown totesi, että kehitysapu voi jopa tuplaantua 80 miljardiin euroon vuoteen 2010 mennessä, jos EU:n jäsenmaat pitävät kiinni nyt sovituista vähimmäisvaatimuksista tai ylittävät ne jonkin verran, kuten osa maista on ilmoittanut, kerrotaan Guardianissa

Brown ja Britannian kehitysministeri Hilary Benn nimesivät päätöksen merkittäväksi läpimurroksi taistelussa köyhyyttä vastaan. Brittiministerien kommentteja seurataan tarkasti maailmalla, sillä Britannia isännöi puheenjohtajana heinäkuun alussa pidettävää rikkaimpien teollisuusmaiden ja Venäjän G8-kokousta. Kokouksen yhtenä pääteemana tulee olemaan köyhyyden vähentäminen ja kehitysmaiden velkahelpotukset.

Jotta kehitysavun huomattava kasvu saavutettaisiin, EU:n rikkaiden maiden olisi saavutettava kehitysavussaan YK:n suosittama 0,7 prosenttia vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 2010 olisi saavutettava minimissään 0,51 prosentin taso. Keskiarvoltaan rikkaiden jäsenmaiden kehitysavun arvioidaan tuolloin olevan 0,56 prosenttia, jos maat pitävät kiinni aiemmista sitoumuksista. Esimerkiksi Suomi siitä, että 0,7-taso saavutetaan jo vuonna 2010.

"On linjakasta, että Suomi tukee EU:n pyrkimyksiä nostaa koko yhteisön kehitysyhteistyöbudjettia. Tässä Suomi asettuu vastuullisten ja eteenpäin ajattelevien jäsenmaiden ryhmään. Kaikki olisi kunnossa, jos hallitus saataisiin noudattamaan myös kotikentällä niitä periaatteita, joita se käy Brysselissä kannattamassa", todetaan Kepan aihetta käsitelleessä tiedotteessa. Keväällä neuvoteltujen budjettikehysten myötä Suomen hallitus uhkaa luistaa aiemmin hallitusohjelmaan kirjatusta 0,7-aikataulusta.

Kehitysministerien kokouksessa käsiteltiin myös viime viikkoina esitettyä vapaaehtoista "lentoveroa", joka on noussut vaihtoehdoksi aiemmissa neuvotteluissa tyrmätylle kansainväliselle kuljetusverolle.

Ranskan kehitysministeri Xavier Darcos totesi, että Ranska, Saksa ja Espanja suunnittelevat lentolipun hinnasta osoitettavan vapaaehtoisen osuuden suuntaamista kehitysapuun, kerrotaan Maailmanpankin tiedotteessa. Darcosin mukaan kehitysrahoitukseen on löydettävä entistä innovatiivisempia kanavia, sillä julkisia varoja ei ole riittävästi.