Uutinen

EU:n apu Aasiaan lisääntyy koko ajan

Vuoden loppuun mennessä Euroopan komissio oli myöntänyt 23 miljoonaa euroa humanitaarista apua Aasian hyökyaaltokatastrofin selvittelyyn. Harkinnassa on edelleen 50 miljoonan euron suuntaaminen pahimmille kriisialueille. Tämän jälkeen rahoitusta voidaan vielä irrottaa komission hätätilavaroista.
Stefania Bianchi
4.1.2005

IPS -- Maanantaina 2. tammikuuta komissio totesi, että EU:n kokonaisuudessaan tarjoama apu on 240 miljoonaa euroa - tässä summassa on mukana jäsenmaiden suoraan katastrofialueille kohdistama avustusrahoitus.

Komission tiedottaja Gregor Kreuzhuber uskoo, että lisäapua on vielä luvassa. "Emme usko, että 240 miljoonaa euroa on EU:n viimeinen sana. Summa tulee kasvamaan."

Myös Euroopan komission humanitaarisen avun toimiston (ECHO) viestintäpäällikkö Simon Horner totesi, että "komissio valmistelee uusia rahoituspäätöksiä". Horner ei kuitenkaan halunnut vielä luvata tarkkoja summia, joita ECHO aikoo esittää.

"Meillä on vielä 50 miljoonaa euroa varoja, joita ei ole myönnetty - tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että juuri se summa olisi luvassa. Joka tapauksessa varannot ovat tyhjenemässä kovalla vauhdilla", Horner totesi. Hänen mukaansa unionin budjetissa on käytettävissä vielä 221 miljoonaa euroa jos turvaudutaan hätätilavaroihin.

ECHOn mukaan on liian aikaista arvioida tsunamituhoista kärsineiden alueiden taloudellisen avun tarvetta - ja erottaa humanitaarista apua jälleenrakennusprosessiin tarvittavasta avusta.

Euroopan komission presidentti Jose Manuel Barroso ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Junker - EU:n puheenjohtajamaan edustajana - osallistuvat torstaina Indonesiassa pidettävään katastrofia käsittelevään huippukokoukseen. Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) järjestämässä kokouksessa pyritään koordinoimaan maailmanlaajuista avustusoperaatiota.

Maanantaina 3. tammikuuta katastrofin kuolonuhrien määräksi varmistettiin 144 000. Lopullisen määrän uskotaan vielä kasvavan runsaasti, sillä kadonneita on tuhansittain.

EU:n kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun komissaari Louis Michel totesi viime perjantaina 31. joulukuuta ennen lähtöään Sri Lankaan, että tsunami oli "ennennäkemätön katastrofi sekä inhimillisen kärsimyksen että aineellisten tuhojen suhteen". Sri Lankan kuolonuhrien määrä oli maanantaina hieman alle 30 000.

EU:n ensimmäinen avustuspäätös, kolme miljoonaa euroa, tehtiin 27. joulukuuta, päivä tsunamin iskettyä. Nämä välittömiin avustustoimiin suunnatut rahat suunnattiin Kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

Kun katastrofin todellinen laajuus alkoi paljastua, Michel vahvisti torstaina 30. joulukuuta 10 miljoonaa lisäeuroa avustustyöhön, kahdeksan Sri Lankalle ja kaksi Malediiveille. Näillä varoilla tuetaan useiden eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen ja YK:n ohjelmien, kuten Unicefin, toimia kriisialueella.

Luvatessaan perjantaina 31. joulukuuta vielä 10 miljoonaa euroa pahiten tsunamista kärsineelle Indonesialle, myös Michel totesi, että EU:lta on tulossa lisää rahoitusta.

Parhaillaan Michel on vierailulla kriisialueilla, joilla hän tapaa paikallisia ja kansallisia viranomaisia, EU-suurlähettiläitä, Punaisen Ristin lääkäreitä sekä YK:n ja kansalaisjärjestöjen työntekijöitä.

Michel esittää raportin alueen humanitaarisesta tilanteesta tulevana perjantaina 7. tammikuuta EU:n kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaavien ministerien kokouksessa.

EU:n instituutioissa pidetään keskiviikkona 5. tammikuuta keskipäivällä kolmen minuutin hiljaisuus katastrofin uhrien muistoksi. Ihmisten ympäri Euroopan toivotaan liittyvän hiljaisuuteen.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Guardianin kooste Aasian katastrofista