Uutinen

EU:lta miljardi ruokakriisin laastariksi

Kansalaisjärjestöt muistuttavat, että ruokakriisin selvittämiseen tarvitaan johdonmukaisuutta - EU:n on arvioitava esimerkiksi kauppapolitiikkansa vaikutuksia Etelän ruokaturvaan.
Eeva Eronen
3.10.2008

EU kanavoi miljardi euroa käyttämättömiä yhteisen maatalouspolitiikan rahoja kehitysmaiden viljelijöille ruokakriisin helpottamiseksi. EU:n kehitysministerit päättivät asiasta EU:n kehitysministerien epävirallisessa ministerikokouksessa Ranskassa syyskuun viimeisinä päivinä.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kiitteli ministereitä päätöksestä, mutta muistutti, että ruokaturvan parantamiseen tarvitaan myös pitkän tähtäimen ratkaisuja.

Kehys ja muut eurooppalaiset kehitysjärjestöt painottivat, että EU:n pitäisi pohtia esimerkiksi kauppa-, ympäristö- ja maatalouspolitiikkojensa vaikutuksia kehitysmaihin ja ohjata kehitystä kestäville raiteille niiden avulla.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen korosti kokouksessa uskolliseen tapaansa kestävän kehityksen merkitystä. Hänen mukaansa pohjoiset avunantajamaat ovat laiminlyöneet maatalouden ja muun tuotannollisen toiminnan kehittämisen ja sitä voi pitää yhtenä ruokakriisin syistä.

Väyrynen puhui myös yksityisen sektorin kehittämisen puolesta ja moitiskeli, että rahaa ohjataan liikaa Etelän julkisen sektorin tukemiseen. Ulkoministeriön mukaan ministerin ajatukset saivat laajaa kannatusta muiden jäsenmaiden ministerien keskuudessa.

Lisää tietoa aiheesta