Uutinen

EU-tuet joksikin aikaa jäihin

Jos mielii kehitysyhteistyö- tai kansaivälisyyskasvatushankkeelle EU-rahaa lähitulevaisuudessa, alkaa olla kiire, Kehyksen tiedotustilaisuudessa muistutettiin.
Esa Salminen
24.11.2006

EU-rahakuva (Marika Maijala)
Vielä sitä voi saada hetken aikaa. (Kuva: Marika Maijala)

Ikkuna Euroopan unionin tukemiin kehitysyhteistyöhankkeisiin on auki, ja tuki kansainvälisyyskasvatukseen aukeaa todennäköisesti ensi viikolla. Kun ne sulkeutuvat, ei tiedetä tarkkaan, milloin ja millaisin kriteerein ne taas avataan. Tammikuun 16. päivä kello 16 – Brysselin aikaa – sulkeutuu EU-komission kirstu.

Ei toki ikuisesti, mutta Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen kannustaa järjestöjä silti vakavasti harkitsemaan tähän hakukierrokseen osallistumista.

"Kannattaa olla tikkana, että pystyykö jättämään hakemuksen nyt, sillä siirtymäkaudella tulee taatusti stoppi, ja nyt ei vielä tiedetä milloin voi taas hakea. Voi mennä esimerkiksi vuosikin ennen kuin EU-rahaa on taas saatavilla", Lappalainen sanoo.

Siirtymäkausi tarkoittaa sitä, että EU:n budjetti vuosille 2007-2013 alakohtineen ja rahoituskehyksineen tiedetään jo, mutta tarkemmista rahoituskriteereistä ei vielä ole päätetty.

Pöytälaatikot auki

Kehitysyhteistyöhankkeiden haku on ensimmäistä kertaa kaksivaiheinen, mikä on Lappalaisen mukaan aiempaa kevyempi käytäntö.

"Ensimmäisessä vaiheessa komissiolle toimitetaan ideapaperi, 'concept note', jossa muutamassa sivussa esitellään hankkeen ajatus pääpiirteissään. Näitä kannattaa tehdä useampiakin, jos on monia hyviä ideoita jäänyt laatikoihin pyörimään", Lappalainen kannustaa.

Papereita käsitellään Brysselissä tammikuun kuudennentoista jälkeen kuudesta kahdeksaan viikkoa, minkä jälkeen – noin maaliskuun puolivälissä – jatkoon päässeille ilmoitetaan. Aikaa varsinaisen hakemuksen kirjoittamiseen annetaan 45 päivää. Rahoituspäätökset tulevat todennäköisesti ennen joulua 2007.

EU-hankkeet mahdollistavat rahoituksen kolmesta viiteen vuoteen. Hankkeiden budjetin minimi on 50 000 euroa ja maksimi peräti 1,5 miljoonaa.

Kansainvälisyyskasvatukseen liittyviin hankkeisiin haku auennee ensi viikon perjantaina, 1. joulukuuta. Lappalainen arvelee, että ideapaperit näihin tulee toimittaa tammikuun 2007 loppuun mennessä, ja aikataulu seurailee kehitysyhteistyöhankkeiden polkua.

"Melkein korvamerkittyä"

Järjestöjen vaikuttamistyön tuloksena kansainvälisyyskasvatukseen on pian alkavalle hakukierrokselle varattu reilusti enemmän rahaa, aiemman 20 miljoonan euroan sijasta 30 miljoonaa. Tämä erotus on Lappalaisen mukaan käytännössä varattu EU:n uusissa jäsenmaissa tapahtuvaan toimintaan.

"Tänä vuonna on selvä painotus uusiin jäsenmaihin", Lappalainen arvioi. "Jos ei ole yhtään kumppania uusissa jäsenmaissa, ei oikeastaan kannata edes jättää hakemusta."

Lappalainen vakuuttaa, että Kehys auttaa verkostojensa kanssa mielellään kumppanien löytämisessä.

Ilmeisesti hakukriteeritkin tulevat olemaan kevyemmät uusissa jäsenmaissa tapahtuviin hankkeisiin: komission tuki saa kattaa 85 prosenttia 75:n sijaan, ja hankkeiden minimibudjetti lasketaan 50 tuhannesta 15 tuhanteen.

Tulevaisuus: kaikkea
hyvää kaikille, joskus

Tulevista rahoituskehyksistä tiedetään pääperiaatteet ja budjettilohkot. Kehitysyhteistyöpolitiikkaan, kansainvälisyyskasvatus mukaan lukien, EU-komissio on varannut 16,9 miljardia euroa. Kehitysyhteistyötä voi tehdä myös 11 miljardin naapurilohkolla, sillä naapuruuspolitiikkainstrumentin piiriin kuuluvista 17 valtiosta 15 kuuluu viralliseen kehitysmaaluokitukseen.

"Kehitysyhteistyöinstrumentin tavoite on poistaa köyhyys ja pyrkiä vuosituhattavoitteisiin", selitti ulkoministeriön Janna Heikkinen Kehyksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa 21. marraskuuta.

"Läpileikkaavina teemoina on muun muassa sukupuolten välinen tasa-arvo, hyvä hallinto, lasten oikeudet ja ympäristön kestävyys", Heikkinen totesi.

Uudessa budjetissa EU on vähentänyt rahoitusinstrumenttejaan reilusta sadasta vain kahdeksaan.

"Voin sanoa, että tämä on parannus aikaisempaan monimutkaiseen kehykseen", selitti Heikkinen.

Lista erilaisista hyväksyttävistä toimintatavoista on pitkä: siinä on enemmän asioita kuin aakkosissa kirjaimia. Myös mahdollisten tuen käyttäjien lista on hengästyttävä; tukikelpoisia ovat melkein kaikki kuviteltavissa olevat julkiset ja yksityiset tahot rahoituslaitoksista kuntiin, kirkkoihin ja kansalaisjärjestöihin.

Kovemmalla kilpailulla

Myös kriteerit "valtiosta riippumattomien tahojen" tukien hakijoille näyttävät olevan löystymässä: mukaan mahtunee jatkossa erilaisia puolivaltiollisia tahoja, samoin kuin EU:n ulkopuolisia järjestöjä ja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä. Tämä ei miellytä Kehyksen Rilli Lappalaista.

"Kilpailu rahoista kasvaa. Vaikka 85 prosenttia näistä rahoista onkin korvamerkitty perinteisille kansalaisjärjestöille, on käytettävissä silti entistä vähemmän, sillä rahoihin saadaan vain naurettavan pieni lisäys, 210 miljoonasta 230:een."

Lappalaisen mukaan ulkoministeriön linja näyttäisi olevan, että kansalaisjärjestöyksikkö jatkaa käytäntöään maksaa 10 prosenttia hyväksyttyjen hankkeiden kokonaisbudjetista. Tämä periaate on kirjattu kansalaisjärjestölinjaukseen, joka luultavimmin hyväksytään ennen joulua. Siitä miten ja milloin rahaa aletaan komissiosta jakaa, ei siis kuitenkaan vielä tiedetä.

"Nyt meidän pitää olla valppaana vaikuttamaan siihen, millaisia hakuja tulee, jotta ne ovat meille mahdollisimman otollisia", Lappalainen kannustaa.
 

Kehys ry järjestää hankehautomon kehitysyhteistyöhankkeista 5.12. ja kansainvälisyyskasvatuksen alan hankkeista 8.12. Lisätietoja Kehyksen verkkosivuilta. Kehys tiedottaa EU-rahoitusmahdollisuuksista pääasiallisesti kaikille avoimella sähköpostilistalla. Liity listalle lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@kehys.fi.