Uutinen

EU palautti maidon vientituet: kärsijänä kehitysmaan tuottaja

EU ottaa maaliskuun alussa uudelleen käyttöön puolitoista vuotta sitten jäihin pistetyn maitotuotteiden vientituen. Edullinen tuontimaito tietää vaikeita aikoja kehitysmaiden tuottajille.

Sanna Jäppinen
13.2.2009
Nicaragualaispoika lypsyllä. Nicaragualaispoika lypsyllä

Talouskriisiin vedoten Euroopan unioni on ottanut takapakkia maatalouden vientitukien leikkaamisessa: komissio ilmoitti tammikuussa, että maitotuotteiden puolitoista vuotta sitten lopetetut vientituet palautetaan, koska "EU-viejien kilpailukyky on olematon".

Käytännössä tuet otetaan käyttöön maaliskuun alussa, niin että niitä voidaan myöntää helmikuun tuotannolle. Komission mukaan järjestely pidetään voimassa ainakin elokuun loppuun asti - ja niin kauan kuin "hintanotkahdus jatkuu".

Komissio poisti kesäkuussa 2007 maitotuotteista, kuten maidosta, voista, juustosta ja maitojauheesta, tuottajille maksamansa vientituet. Perusteluna olivat maitotuotteiden poikkeuksellisen hyvät maailmanmarkkinahinnat.

Sekä kehitysmaissa että kehityspoliittisia teemoja seuraavien järjestöjen parissa vuoden 2007 päätös otettiin tyytyväisenä vastaan, sillä vientituilla on huono kaiku: ne on usein mainittu kehitysmaiden kannalta kaikkein vahingollisimmaksi tukimuodoksi. Halpojen tuontituotteiden vallatessa markkinat paikalliset tuottajat joutuvat pahimmassa tapauksessa luopumaan elinkeinostaan.

Vuoden 2008 aikana monet järjestöt lobbasivat ahkerasti sen puolesta, että aika olisi otollinen päästä tyystin eroon EU:n maataloustuottajille maksamista vientituista, sillä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa unioni on jo luvannut asteittain luopuvansa tuista. Tosin unioni on asettanut päätökselleen sen ehdon, että muutkin luopuvat tuista ja nyt jäähyllä oleva Dohan-neuvottelukierros saadaan EU:lle edulliseen päätökseen eli kehitysmaat avaavat nykyistä enemmän markkinoitaan.

Kehitysmaille tukea Australialta ja Uudelta-Seelannilta

Kehitysmaiden maidontuottajat joutuvat siis uudestaan ahtaalle hetkellisen helpotuksen jälkeen, kun EU:n ohella myös Yhdysvallat on palauttamassa vientituet.

Kepan Tansaniasta keräämästä tausta-aineistosta käy ilmi, että vuosituhannen alussa tuontimaito kattoi viidenneksen maan kulutuksesta. Hollantilainen maitojauhe sekä Italiasta ja muista EU-maista tuleva maitotiiviste ja iskukuumennettu maito olivat paikallisten tuotteiden suurimmat kilpailijat.

Vientituetun maidon polkumyynti söi paikallisen meijeriteollisuuden markkinaosuutta ja laski paikallisia tuottajahintoja.

"Perheeni toimeentulo on riippuvainen maidosta saatavista myyntituloista. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Miten voin parantaa toimeentuloani ilman varmuutta maitotuotteiden menekistä, kun karjanpito ja maidontuotanto on ainoa elinkeino, jonka osaan?", ihmetteli iringalainen maidontuottaja Yusuph Mwenda.

Kehitysmaiden ohella EU:n päätös vientitukien palauttamisesta aiheuttaa närää muiden maailman suurten maidontuottajien, kuten Australian ja Uuden-Seelannin, parissa. Samalla kun maat ovat olleet huolissaan omien viljelijöidensä tilanteesta, ovat ne antaneet WTO:ssa tukensa kehitysmaille, uutisoi International centre for trade and sustainable development verkkosivuillaan.

Maiden neuvottelijoiden mukaan vientitukiasia olisi pikimmiten nostettava takaisin WTO:n asialistalle, sillä päätös palauttaa tuet ei osoita "maailman merkittävimmiltä talouksilta sellaista johtajuutta, jota tässä tilanteessa kaivataan". Australian ja Uuden-Seelannin mukaan eniten maailman maatalousmarkkinoiden vääristymisestä joutuvat kärsimään kehitysmaiden viljelijät, joilla ei ole varaa lähteä sotaan tukiaisia vastaan.

Lisää tietoa aiheesta