EU lisää apuaan Somalian hallinnon kehittämiseksi

EU kasvattaa kehitysapuaan Somalialle 44 miljoonalla eurolla. Rahoitus on suunnattu maan hallinnon vahvistamiseen, erityisesti oikeusjärjestelmän ja poliisivoimien kehittämiseen. Myös Suomi on lisäämässä tukeaan.

Teksti: Sanna Jäppinen

EU:n kehityskomissaari Andris Piebalgs ilmoitti 7. toukokuuta Lontoossa pidetyssä Somalian jälleenrakennusta käsittelevässä konferenssissa, että unioni aikoo kasvattaa nykyistä apuaan Somalialle 44 miljoonalla eurolla. Unioni on tukenut maata vuodesta 2008 lähtien yli 1,2 miljardilla eurolla.

Somalian yhteiskuntaa yritetään saada jaloilleen kaksi vuosikymmentä kestäneiden konfliktien jäljiltä. Sekasortoisen maan tilaa ovat entisestään heikentäneet vakavat kuivuus- ja tulvakatastrofit.

”Somaliassa, kuten muuallakin, kehityksen edellytys on turvallisuus. Kuluneen vuoden aikana olemme nähneet rohkaisevia edistysaskelia. Laajat alueet ovat nyt liittovaltion hallinnon alla, ja ihmiset ovat päässeet palaamaan koteihinsa. Uusi tukemme osoittaa, että EU on edelleen Somalian ykköskumppani matkalla kohti vakaita, vauraita ja turvallisia oloja”, totesi Piebalgs.

EU:n myöntämä lisäapu on kohdennettu hallinnon vahvistamiseen, erityisesti oikeusjärjestelmän kehittämiseen. Puolet summasta on tarkoitettu selkeästi turvallisuussektorin parantamiseen, kuten poliisien kouluttamiseen ja varustamiseen.

Hautala korostaa Somalian omistajuutta

Myös Suomen kehitysministeri Heidi Hautala osallistui Lontoon Somalia-konferenssiin. Hautalan mukaan myös Suomi aikoo vuodesta 2014 lähtien lisätä ”huomattavasti” kehitysapuaan Somalialle.

Tällä hetkellä Suomen apu Somalialle on noin yhdeksän miljoonaa euroa, ja siihen sisältyy niin humanitaarista, kahdenvälistä kuin kansalaisjärjestöjen kautta kanavoitua apua.

”Minulla oli hiljattain mahdollisuus tavata Somalian edustajia Mogadishussa. Keskustelut heidän kanssaan vakuuttivat minut jälleen kerran siitä, että on äärimmäisen tärkeää pitää mielessä somalialaisten omistajuus. Yhteinen päämäärämme on tukea tätä periaatetta sekä somalialaisvetoista toimintasuunnitelmaa myös oikeussektorin kehittämisessä”, Hautala totesi puheessaan konferenssissa.

Hautalan mukaan Somalian oma hallitus kaipaa nyt kansainvälisen yhteisön tukea ja luottamusta, jotta se voi osoittaa kansalaisilleen pystyvänsä kohentamaan maan oloja.

”En kadehdi maan kymmenjäsenisen hallituksen vastuun taakkaa. Mariam Qasim [Somalian inhimillisestä kehityksestä ja peruspalveluista vastaava ministeri] vastaa yksinään samasta kuin Suomessa ministerit Gustafsson, Risikko, Arhinmäki ja Guzenina-Richardson, melkein tyhjän päällä”, Hautala kirjoitti Facebook-päivityksessään heti konferenssin jälkeen.

EU:n komission tiedote: Somalia Conference: New EU support for governance, justice and police
Heidi Hautalan puhe Lontoon Somalia-konferenssissa 7.5.2013
Lontoon Somalia-konferenssin verkkosivut