Uutinen

EU-komissio patistelee jäsenmaita täyttämään 0,7-lupauksen

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vaatii, että vuonna 2008 toimitaan pelkän puhumisen sijaan.
Eeva Eronen
10.4.2008

EU-komissio patistelee unionin jäsenmaita täyttämään kehitysapulupauksensa. Reutersin mukaan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vaati keskiviikkona 9. huhtikuuta, että vuodesta 2008 on tehtävä toiminnan eikä pelkkien puheiden vuosi.

Barroso viittasi äskettäin julkaistuihin OECD:n kehitysaputilastoihin, joiden mukaan EU:n apu kutistui viime vuonna 1,7 miljardia euroa vuodesta 2006. Avun osuus EU-maiden bruttokansantulosta oli 0,38 prosenttia.

Komissio muistutti maiden sitoutuneen tavoitteisiin, joiden mukaan tuki nostetaan 0,56 prosenttiin ennen vuotta 2010 ja 0,7 prosenttiin vuonna 2015.

Suomessa keskustellaan pääasiassa 0,51 prosentin tavoitteesta, joka on EU:n vanhoille jäsenmaille asetettu minimi. 0,56 prosenttia on EU:n talousaluetta kokonaisuutena koskeva tavoite.

"Jos haluamme pysyä uskottavina, meidän täytyy toteuttaa lupauksemme", Barroso arvioi Reutersin mukaan. Hän valitteli, että suurista maista - Ranskasta, Britanniasta, Italiasta ja Saksasta - vain Saksan apu ei laskenut.

Komission mukaan aputavoitteiden ja niiden mukana niin sanottujen vuosituhattavoitteiden saavuttamatta jääminen olisi kehitysmaille katastrofi, minkä lisäksi se uhkaisi globaalia turvallisuutta.

Lisää tietoa aiheesta