Uutinen

EU hyväksyi kehitysmaiden tuontihelpotukset

Mikko Eerola
27.2.2001

Euroopan unionin ulkoministerit hyväksyivät maanantaina lakiehdotuksen jonka myötä maailman 48 köyhimmän maan tuotteilta poistetaan tullit ja tuontirajoitukset.

"Kaikkea paitsi aseita" -nimellä kulkeneen ehdotuksen mukaan kaikilta paitsi aseteollisuustuotteilta poistetaan vähitellen tuontirajoitukset. EU:n mukaan kyseessä on symbolinen askel reilumman maailmankaupan suuntaan. Myös muiden rikkaiden maiden kuten Yhdysvaltojen ja Japanin toivotaan seuraavan EU:n esimerkkiä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet ehdotusta siitä, että kehitysmaille merkittävien tuotteiden banaanin, sokerin ja riisin tuontirajoitukset poistuvat asteittain vasta vuosina 2002-2009, vuosia myöhemmin kuin alunperin oli ehdotettu. Ranska ja Espanja vaativat rajoitusten poistamisen vaiheistamista jotta halvat kehitysmaatuotteet eivät täyttäisi markkinoita ja aiheuttaisi hintojen äkkinäistä romahdusta. Ehdotuksen kannattajien mukaan pelko on aiheeton, sillä kehitysmaat edustavat vain yhtä prosenttia EU:n kokonaistuonnista, eikä kyseisillä mailla ole mahdollisuuksia niin suuriin tuotantomääriin että sillä olisi romahduttava vaikutus EU-alueen hintoihin.