Uutinen

EU huolissaan maakaupoista kehitysmaissa

Rikkaiden valtioiden viljelysmaan hankinta kehitysmaista on usein liki vastikkeetonta hyväksikäyttöä, eikä paikallisten asukkaiden asemaa huomioida.
Jari Nousiainen
5.6.2009

Viimevuotinen ruokakriisi sai tuontiruuasta riippuvaiset valtiot kuten Arabian niemimaan öljyvaltiot, Etelä-Korean ja Kiinan etsimään ruokaturvaa kehitysmaista. Etenkin Afrikasta etsitään vajaakäytöllä olevia peltomaita.

Euroopan komission kehitysosaston johtaja Stefano Manservisi sanoo EU:n olevan huolissaan siitä, kuinka maakauppoja tehdään. Manservisi ei Reutersin mukaan suoraan tuomitse koko toimintaa, mutta huomauttaa että monissa tapauksissa sopimukset on neuvoteltu suljettujen ovien takana.

Maaliskuussa Madagascarin vallankaappaus lopetti eteläkorealaisen Daewoon hankkeen peltomaan vuokraamiseksi pilkkahintaan. Madagascarin kannalta ilmeisen huonon kaupan on jopa arveltu olleen yksi syy vallankaappaukseen – saarella nähtiin samaan aikaan nälkää kun merkittävä osa peltomaasta oli siirtymässä ulkomaalaisten hallintaan.

Toukokuun lopussa julkaistu YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tilaama raportti "Land Grab or Development Opportunity?" kertoo, että Afrikassa on vuoden 2004 jälkeen vuokrattu noin 2,5 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata.

Raportti kiinnittää myös huomiota siihen, että sopimuksissa ei välttämättä huomioida maan todellista käyttöä, jos alueen asukkailla ei ole virallista omistusoikeutta.

Lisää tietoa aiheesta