Uutinen

EU ehdottaa erillistä päästövähennyskassaa

YK:n tulisi perustaa rahasto köyhien maiden päästövähennyksiin käytettävien varojen käsittelemiseksi, esittää Euroopan unioni.
Jari Nousiainen
8.9.2009

Ensimmäisessä konkreettisessa ehdotuksessa köyhien maiden päästövähennyksiä varten vaatimien miljardien jakamiseksi EU-komissio esittää olemassaolevasta sopeutumisrahastosta erillistä, YK:n alaista rahastoa, uutisoi Reuters.

Vuosittain tarvittavista rahasummista liikkuu erilaisia arvioita. Britannian pääministeri Gordon Brown on puhunut 100 miljardista dollarista. Afrikan etuja ilmastoneuvotteluissa valvova Etiopia on ilmoittanut, ettei sopimusta synny ilman riittävää rahasummaa.

Suuri osa rahasta rikkailta mailta köyhille liikkuu Reutersin mukaan kahdenvälisesti, mutta EU on ehdottanut myös lento- ja laivaliikenteen verottamista lisävarojen kokoamiseksi.

EU:n raportissa myös rauhoitellaan epäilyksiä siitä, että ilmastonmuutosrahoitus syö kehitysyhteistyön varoja: suurin osa virallisesta kehitysavusta menee köyhimmille maille, joiden hiilipäästöt eivät ole kovin merkittäviä eivätkä siten saa päästövähennyksiin korvamerkittyä rahaa.

Lisää tietoa aiheesta