Uutinen

Etiopian budjettituki leikkausuhan alla

Avunantajat uhkaavat leikata Etiopian suoraa budjettitukea, koska ne ovat tyytymättömiä maan hallituksen tapaan kohdella oppositiota ja kunnioittaa ihmisoikeuksia.
Sanna Jäppinen
2.1.2006

Avunantajat uhkaavat leikata jopa 375 miljoonaa dollaria (noin 316 miljoonaa euroa) Etiopian suoraa budjettitukea, uutisoi BBC.

Kolmannes Etiopian tuloista tulee suorana budjettitukena Britannialta, Irlannilta, Kanadalta, Ruotsilta, Afrikan kehityspankilta, Euroopan komissiolta ja Maailmanpankilta, kirjoittaa Pravda.

BBC:n mukaan avunantajien tyytymättömyys Etiopian hallitukseen toimiin on kasvanut viime toukokuussa pidettyjen vaalien jälkeen. Vaikka oppositio voitti parlamentissa yli sata paikkaa, se syytti hallitusta vaalivilpistä. Länsimaiden hallitusten yrityksistä huolimatta osapuolten välille ei syntynyt sopua, ja opposition kannattajat osoittivat mieltään kaduilla.

Mielenosoitusten yhteydessä pidätetyt oppositiojohtajat, toimittajat ja kehitysyhteistyötyöntekijät tuotiin oikeuden eteen vasta 28. joulukuuta, jolloin he totesivat, että heitä oli estetty ottamasta yhteyttä asianajajiin, BBC kirjoittaa.

Britannian Etiopian-suurlähettiläs Bob Dewar esitti jo marraskuussa EU:n ja Yhdysvaltain yhteisen kannanoton, jossa Etiopian hallitukselta vaadittiin ihmisoikeuksien kunnioittamista, mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjen vapauttamista, opposition parempaa kohtelua ja poliittisten vankien vapauttamista, BBC kirjoittaa.

Euroopan komission edustaja on kertonut BBC:lle, että kannanottoon ei ole saatu vastausta, ja siksi budjettituki on nyt uudelleen arvioitavana.

Etiopia on yksi Suomen virallisen kehitysyhteistyön kahdeksasta pääkumppanimaasta.

Lisää tietoa aiheesta