Uutinen

Eteläisen Afrikan ja EU:n EPA-sopimus häämöttää

Etelä-Afrikan vastustuksesta huolimatta vapaakauppasopimus eteläisen Afrikan SADC-alueen ja Euroopan unionin välillä näyttää yhä varmemmalta.
Esa Salminen
19.3.2009

Kun korkean tason vapaakauppaneuvottelut viime viikolla päättyivät Namibiassa, EU:n Namibian-lähettiläs Elisabeth Pape vaikutti varmalta, että sopimus on lähellä.

"Neuvotteluosapuolet ovat lähestyneet toisiaan viime viikolla", Pape sanoi uutistoimisto IPS:lle. "Toivomme, että voimme allekirjoittaa sopimuksen tämän vuoden alkupuolella ja jatkaa täyden EPA-sopimuksen  neuvotteluja."

Vapaakauppasopimus EPA (Economic Partnership Agreement) on ollut osapuolten kiistakapulana jo tovin. Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön eli SADC-ryhmän jäsenistä Botswana, Lesotho, Mosambik ja Swazimaa ovat jo aiemmin luvanneet sopimuksen allekirjoittaa, mutta Angola, Etelä-Afrikka ja Namibia pyysivät tammikuussa 2009 lisäaikaa, jota EU ei myöntänyt.

Angola ei toistaiseksi kuulu virallisesti neuvottelujen piiriin, ja viime viikon kokouksissa Namibia näyttää kääntäneen kelkkansa EPA-myönteisemmäksi. Etelä-Afrikka ei puolestaan EPAa vielä tarvitse kauppaan Euroopan unionin kanssa, sillä sillä on jo oma erillinen kauppasopimuksensa EU:n kanssa.

IPS:n mukaan on todennäköistä, että EU etenee neuvotteluissa ilman Etelä-Afrikkaa, joka on eteläisen Afrikan selvästi suurin talousmahti.

"Myönnytyksiä"

Neuvottelujen aikana Euroopan unioni on tiettävästi tehnyt joitain myönnytyksiä Afrikan maiden toiveiden suuntaan. Näitä ovat ainakin lupa pitää toistaiseksi tulleja maasta vietäville raaka-aineille, jotta maiden oma jalostustuotanto säilyy etusijalla, ja joidenkin kasvavien tuotannonalojen suojelu ulkomaiselta kilpailulta.

Elisabeth Pape myönsi tämän IPS:lle.

"Keskituloisten maiden, kuten Namibian, pyynnöstä olemme luopuneet näiden suojamekanismien osalta määräajasta. Suojamekanismit voidaan nyt katsoa teollisuudenaloittain erikseen", Pape sanoo.

Kysymys suosituimmuudesta on kuitenkin edelleen auki. Jos esimerkiksi Mosambik solmisi kauppasopimuksen Kiinan kanssa, sen tulisi suosituimmuusperiaatteen mukaan automaattisesti antaa EU:lle samat edut kuin Kiinalle.

Papen mukaan Afrikan maiden pitäisi tulla tässä vastaan. "Näissä neuvotteluissa otetaan ja annetaan, ja neuvotteluosapuolten pitää lähentyä toisiaan", hän linjaa.

Kansalaisjärjestöt ja Afrikan hallitukset ovat esittäneet kritiikkiä vapaakauppasopimuksia kohtaan. Kriitikkojen mukaan oikeus suojata herkkiä markkinoita olisi tärkeää, jotteivat tuontituotteet valtaisi köyhien markkinoita, ja jotta Afrikan valtiot voisivat kehittää teollisuuttaan kohti reilumpaa kilpailukykyä.

EU tähtää laajoihin sopimuksiin

Euroopan unionin mukaan jonkinlainen EPA on saatava aikaiseksi, sillä nykyinen kauppatilanne unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden (AKT-maat) välillä ei ole Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen mukainen.

Kasvavat kehitysmaat kuten Kiina, Brasilia ja Intia ovat painostaneet vapaakaupan puolesta, sillä niiden mukaan EU:n politiikka suosii epäreilusti entisiä alusmaita heidän kustannuksellaan.

Vuonna 2008 EU ja monet AKT-maat allekirjoittivat niin sanotut ensivaiheen EPA-sopimukset, joissa määritellään vain tavarakaupan säännöt. Näiden vahvistamisesta ja loppuun saattamisesta neuvotellaan nyt. EU tavoittele laajoja sopimuksia, jotka kattaisivat maatalous-, teollisuus- ja palvelukaupan samoin kuin julkisten hankintojen kilpailutuksen sekä investointi-, kilpailu ja tekijänoikeussäännöt.

Lisää tietoa aiheesta