Uutinen

Eteläiselle Afrikalle oma vapaakauppa-alue vuonna 2008

Eteläinen Afrikka haluaa yhteismarkkinat ja yhteisen valuutan reilun vuosikymmenen sisällä.
Jukka Aronen
22.8.2006

Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC:n (South African Development Community) viime viikolla päättyneessä kokouksessa vahvistettiin kunnianhimoisia päämääriä. 14 afrikkalaisen maan johtajat ilmoittivat poistavansa lähestulkoon kaikki tullit maiden keskinäisestä kaupasta seuraavan kahden vuoden aikana. Poisto koskee peräti 85:tä prosenttia tuotteista.

SADC:n puheenjohtaja Pakalitha Mosisili sanoi AFP:n mukaan, että alueen johtajien mielestä eteläisen Afrikan talousintegraatio on jähmettynyt liiaksi paikoilleen. Kokoukseen osallistuneet talous- ja finanssiministerit muodostivatkin kokouksen päätyttyä erityisen työryhmän, jonka tavoitteena on valvoa ja edistää alueellista taloudellista integraatiota tulevina vuosina.

Uudistuslista on kunnioitusta herättävä. Eteläiseen Afrikkaan luodaan vapaakauppa-alue vuoteen 2008 mennessä, ja vuoteen 2010 mennessä se muuttuu tulliunioniksi, jolla on yhteinen ulkotulli. Yhteismarkkinat puolestaan on tarkoitus saada toimintaan vuoteen 2015 mennessä, rahaliiitto vuonna 2016 ja yhteinen valuutta vuoteen 2018 mennessä.

Alueen keskinäisessä kaupan kehittämisessä riittää haasteita. YK:n Afrikan talouskomission ekonomisti Gabriel Nahimana arvioi, että samalla kun Etelä-Afrikan ulkomaankauppa kaksinkertaistui vuosina 1994-2002, esimerkiksi Malawin vienti Tansaniaan, tai Mosambikin vienti Sambiaan, pysyi erittäin vaatimattomana vaikka kyseessä ovat naapurimaat.

Kaupan sujumattomuuteen on monia syitä, kuten viestintä- ja liikenneongelmat, hankalat tullimuodollisuudet, korkeat tariffit ja vähäinen tieto markkinatilanteesta toisessa maassa.


Lisää tietoa aiheesta