Uutinen

Etelä-Thaimaan mellakoista syytetään hallitusta

Turvallisuusjoukkojen ja musliminuorten yhteenotoissa kuoli Etelä-Thaimaassa keskiviikkona 112 ihmistä. Nyt Thaimaan hallitukselta kysytään, miksi se ei ottanut valmista rauhansuunnitelmaa käyttöön?
Timo Kuronen
28.4.2004

BANGKOK -- Etelä-Thaimaan muslimienemmistöisissä maakunnissa on kuohunut tammikuun alusta lähtien. Tuntemattomat kapinalliset ovat muun muassa hyökänneet poliisiasemille ja polttaneet kymmeniä kouluja. Kaikki kohteet ovat olleet valtionuskonnoltaan buddhalaisen Thaimaan vallan symboleja. Hallitus on vastannut vahvistamalla asevoimiaan alueella ja lupaamalla ottaa kiinni "rikolliset" ja "terroristit". Keskiviikkona 107 poliisitukikohtiin veitset aseinaan hyökännyttä nuorta muslimimiestä ammuttiin, osa heistä kuuluisan moskeijan sisään.

Noin kuukausi sitten Thaimaan varapääministeri Chaturon Chaisaeng matkusti etelään neuvottelemaan muslimijohtajien ja paikallisten viranomaisten kanssa. Hän laati seitsenkohtaisen suunnitelman rauhan palauttamiseksi alueelle. Suunnitelma sisälsi muun muassa poikkeustilan kumoamisen, armahduksen pienistä rikoksista epäillyille muslimeille, tukea muslimikouluille, muualta Thaimaasta tulleiden poliisien ja sotilaiden kotiuttamisen sekä alueellisen kehitysohjelman laatimisen.

Suunnitelma sai laajaa kannatusta, mutta hallituksen haukkoina tunnetut tahot eivät hyväksyneet maineeltaan kyyhkyn Chaturonin esitystä. Pääministeri Thaksin Shinawatra luotti enemmän poliisin ylipäällikköön ja armeijan ylipäällikkö-serkkuunsa kuin varaministeriinsä. Luottamus hallitukseen näyttää nyt menneen etelässä lopullisesti. Muslimimaakuntien itsenäisyyttä ajavien äärijärjestöjen taistelijat ovat valmiita kuolemaan Allahin puolesta hyökätessään aseistukseltaan ylivoimaisia turvallisuusjoukkoja vastaan.

Yalan maakunnan islamistisen komitean varapuheenjohtajan Nimu Makajaen mukaan Thaimaan hallitus ei ymmärrä Etelä-Thaimaan muslimien kohtaamia ongelmia ja toimii väärin lisätessään turvallisuusjoukkoja alueella. Alkuvuoden poikkeustilan aikana suuri joukko paikallisia ihmisiä on kadonnut hämäräperäisesti. Makajaen mukaan Chaturonin rauhansuunnitelma oli suuri askel oikeaan suuntaan ja sen toteuttaminen pitäisi aloittaa välittömästi.

Thammasatin yliopiston tutkijan Chaiwat Satha-anantin mukaan Chaturonin ehdotus sisälsi niin paikallisten asukkaiden (muslimien ja buddhalaisten) kuin valtion virkamiesten ja turvallisuusjoukkojenkin näkemykset. Jos suunnitelmaa olisi alettu toteuttaa, olisi keskiviikon murhenäytelmältä ehkä vältytty. Nyt hallituksen kovat otteet, varsinkin hyökkäys moskeijan sisälle, saattavat johtaa lisääntyvään väkivaltaan.