Uutinen

Etelä-Afrikka aloittaa hiv-positiivisten lääkinnän

Etelä-Afrikassa on eniten hiv-positiivisia maailmassa. Maan hallitus on viimein tunnustamassa ongelman.
Ferial Haffajee
1.12.2003

IPS-- Vuosien odottelun jälkeen Etelä-Afrikan hallitus on hyväksynyt ohjelman, jolla miljoona hiv-positiivista lääkitään seuraavan viiden vuoden ajan.

Kansalaisjärjestöt olivat vaatineet ilmaisten lääkkeiden tarjoamista sairastuneille, mutta hallitus vastusti esitystä vedoten siihen, että lääkkeet eivät ole turvallisia. Hallitus myös epäili, ettei maalla ollut varaa lääkkeisiin.

Aikaisemmin maan presidentti Thabo Mbeki kuului koulukuntaan, jonka mukaan aidsin aiheuttavaa hi-virusta ei olisi olemassa. Tätä suuntausta edustavat tutkijat ovat myös sitä mieltä, että hiv-infektion etenemistä hidastavat lääkkeet ovat myrkyllisiä.

Etelä-Afrikassa on eniten hiv-positiivisia maailmassa. Hiv-tartunnan on saanut miljoona ihmistä maan 45 miljoonasta asukkaasta. Lääketieteen tutkimussäätiön mukaan aidsista on tullut johtava kuolinsyy.

Lääkintäohjelma tuli mahdolliseksi sen jälkeen kun lääkkeiden hinnat putosivat riittävän alhaalle. Tämä tapahtui paikallisen ja kansainvälisen kampanjan ansiosta, joka ajoi patentoitujen lääkkeiden hintojen alentamista humanitaarisista syistä.

Lääkeyritykset ovat alentaneet lääkkeiden hintoja maissa, joissa hiv-infektio on levinnyt kaikkein laajimmalle. Joitakin lääkkeitä valmistetaan nyt myös Etelä-Afrikassa.

Ohjelman hyväksyminen otettiin iloisesti vastaan kaikkialla Etelä-Afrikassa, mutta sen toteuttamisen tiellä on monia esteitä. 1900-luvun puolivälistä vuoteen 2001 maassa toteutettiin talouden rakennesopeutusohjelma, joka aiheutti leikkauksia julkisiin menoihin. Terveydenhoitojärjestelmä joutui kärsimään.

Maasta on lähtenyt runsaasti sairaanhoitajia ja lääkäreitä paremman palkkatason maihin. Onnistuakseen lääkintäohjelman toteutus vaatii riittävästi ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa, joka pystyy huolehtimaan siitä, että lääkkeitä käytetään oikein ja turvallisesti.