Uutinen

ESF: Vaisua karnevaalitunnelmaa pimenevässä yössä

Yli kahden tuhannen Euroopan sosiaalifoorumia valmistelleen vapaaehtoisen urakka huipentui torstaina, kun tapahtuma avattin virallisesti.
Ilona Niinikangas
13.11.2003

Kuva: Euroopan sosiaalifoorumi (Kuvaaja: Julien Voisin/alterphoto.com

PARIISI -- Päivän kuluessa La Villetten messukeskus alkoi täyttyä eri puolilta maailmaa saapuneista vieraista. Järjestöväki laittoi esittelypöytiään kuntoon samalla, kun aukion laidalle pysäköidyistä busseista vyöryi uusia osanottajia makuupusseineen ja reppuineen.

Erityisen kova kuhina kävi huoneissa, joissa tulkit valmistautuivat edessä oleviin haasteisiin – kääntämään tapahtuman puheita viidelletoista eri kielelle.

Yksi vapaaehtoisista on ranskalainen Anne Cepta, joka lähti mukaan auttamisen halusta. "Tämä on minun tapani vaikuttaa ja olla rakentamassa uudenlaista Eurooppaa. Nyt kieltämättä vähän jännittää – olo on kuin tarkastajalla, joka ei yhtään tiedä mitä tulee tapahtumaan."

Suurkaupunki elää arkea, vaikka aktivistit valmistautuvat juhlaan. Sosiaalifoorumi näkyy yllättävän vähän Pariisin katukuvassa. Metrojen seinille ei ole liimattu julisteita eikä tuttuja sloganeita näy missään. Muodikkaalla Maraisin alueella juodaan maitokahvia ja valmistaudutaan kulutusjouluun. Vasta La Villetten viereisellä metroasemalla törmää sosiaalifoorumin ohjelmalehtistä lukeviin aktivisteihin.

Avajaiset järjestettiin samanaikaisesti neljässä eri paikassa - sekä keskustassa että vähän kauempana sijaitsevissa St. Denis'n, Bobignyn ja Ivry-sur-Seinen kaupungeissa. La Viletten messukeskuksessa tunnelma oli seitsemältä vielä kovin vaisu. Vasta afrikkalainen rumpumusiikki ja brasilialaisen Chicon Porto Alegren-terveiset saivat liikehdintää aikaan.

Toisenlaista maailmaa ei rakenneta hetkessä.