Uutinen

ESF: Toimintapäivät sotaa ja perustuslakia vastaan

Euroopan sosiaalifoorumi kokosi Pariisiin laajan kirjon toisenlaisen Euroopan puolesta toimivia ihmisiä. Keskustelujen ja vaihtoehtojen ohella luotiin linjoja yhteiselle toiminnalle.
Ilona Niinikangas
17.11.2003

Kuva: Euroopan sosiaalifoorumi (Kuvaaja: Ilona Niinikangas

Sosiaalifoorumin jälkeisenä sunnuntaina järjestöjen ja kansanliikkeiden edustajat kokoontuivat laatimaan yhteistä loppuvetoomusta.

Lähes 2 000 osanottajan kolmituntista kokousta vetivät Luis Blanco Katalonian sosiaalifoorumista, Christine Bucholtz Saksan sosiaalifoorumista, Kate Hudson Britannian rauhanliikkeestä, Pierre Khalfa Ranskan ay-liikkeessä, Lucciano Mulbauer Italian sosiaalifoorumista, Panayotis Yolis Kreikan sosiaalifoorumista ja Sophie Zafari Ranskan Attacista.

Euroopan sosiaalifoorumin loppuvetoomuksessa päätettiin, että 20. maaliskuuta vietetään kansainvälistä toimintapäivää sotaa, USA:n johtamaa Irakin miehitystä ja Israelin palestiinalaisalueiden miehitystä vastaan. Kansainvälisen toimintapäivän tavoitteina on lopettaa miehitys ja palauttaa rauha ja kansojen itsemääräämisoikeus.

Järjestöt tyrmäsivät vetoomuksessa Euroopan unionin perustuslakiesityksen. Esitystä arvosteltiin voimakkaasti muun muassa siitä, että se "perustuslaillistaa" uusliberalismin, militarisoi unionia, vähentää kansalaisten perusoikeuksia ja uhkaa julkisia palveluja. Toukokuun 9. päivästä on tarkoitus tehdä toimintapäivä toisenlaisen Euroopan puolesta ja perustuslakiesityksen ratifioimista vastaan. Sosiaalifoorumissa vaadittiin myös kansanäänestyksen järjestämistä, mutta kaikissa EU-maissa se ei ole lain puitteissa mahdollista.

Ammattiyhdistysliikkeiden ja kansalaisliikkeiden yhteinen toimintapäivä kansalaisten perusoikeuksien ja julkisten palvelujen puolesta on näillä näkymin 21. maaliskuuta. Yleiskokouksen keskustelussa mainittiin useita konkreettisia aloitteita, kuten GATS-sopimuksen vastainen toimintapäivä 21. maaliskuuta, kuntien julistaminen GATS-vapaiksi alueiksi ja työttömyyden vastaisten euromarssien jatko. Yhteisen toiminnan puolesta vetosivat erityisesti Belgian, Italian, Ranskan ja Saksan suurten ay-liikkeiden edustajat.

"Euroopan sosiaalifoorumin sadoista seminaareista ja tapaamisista kertyi tietysti valtava määrä aineistoa, aloitteita ja eri liikkeiden verkostoja yhteistoiminnalle toisenlaisen Euroopan ja maailman rakentamiseksi", kertoo kokousta seurannut Attacin työryhmän jäsen Yrjö Hakanen.

Uutiskooste ja kuvia sosiaalifoorumista