Uutinen

ESF: "Taistelu ylikansallisia yhtiöitä vastaan jatkuu"

Euroopan sosiaalifoorumissa esiintynyt ranskalainen aktivisti José Bove sanoi WTO:n kauppapolitiikan synnyttävän epätasa-arvoa ja köyhyyttä.
Ilona Niinikangas
16.11.2003

Kuva: José Bove puhui Euroopan sosiaalifoorumissa. (Kuvaaja: Ilona Niinikangas

PARIISI -- Yksi Ranskan globalisaation vastaisen rintaman kirkkaimmista tähdistä, maanviljelijä José Bove puhuu Euroopan sosiaalifoorumin viimeisenä päivänä täydelle salilliselle kuulijoita. Hän kertoo maatalouspolitiikan vinoutumista, ylijäämien dumppauksesta etelään ja köyhien maanviljelijöiden taistelusta elinkeinonsa puolesta.

"Maailman kauppajärjestön WTO:n maatalouspolitiikka suosii ylikansallisia yrityksiä tavallisten ihmisten kustannuksella. Suurin osa maataloustuotteista kulutetaan samassa paikassa, missä niitä tuotetaan. Vain 10 prosenttia tuotteista liikkuu ympäri maapalloa. Nyt WTO haluaisi, että samat säännöt koskisivat niitä kaikkia."

Ylikansallisilla yhtiöillä on tiukka ote maailman elintarvikekaupasta. Kuusi yritystä hallitsee lähes koko maailman viljakauppaa ja neljä yritystä kahvi- ja sokerimarkkinoita. Ne hyötyisivät kaikista eniten siitä, että maatalous otettaisiin mukaan WTO:n kauppaneuvotteluihin.

Bove tyrmää ylikansallisten yritysten lupaukset, joiden mukaan vapaakauppa auttaa maanviljelijöitä. Hän ei myöskään usko, että tuotannon erikoistuminen lisäisi maataloustuotteiden menekkiä. "Ne ovat kaikki valhetta. WTO:n kauppapolitiikka syventää epätasa-arvoa ja köyhyyttä."

Esimerkiksi WTO:n vaatima viiden prosentin pakkotuonti vaikuttaa pieneltä, mutta todellisuudessa sillä on tuhoisat seuraukset paikallisille markkinoille. Muun muassa Thaimaa oli ennen ruoan suhteen omavarainen, ja riisiä riitti jopa vientiin. Pakkotuonti on kuitenkin johtanut siihen, että maa joutuu nykyään tuomaan ruokaa peräti viidenneksen kokonaistarpeestaan. Myös monissa Länsi-Afrikan maissa maatalostuotanto on tippunut puoleen EU:n ylijäämätuotteiden dumppauksen vuoksi.

"Ihmisten joka puolella maailmaa tulee nousta vastarintaan ja vaatia päättäjiä korjaamaan maatalouspolitiikan vinoumat. Meidän täytyy saada poliitikot vakuuttuneeksi siitä, ettemme halua tuhota paikallista maataloutta dumppaamalla sinne omien maataloustuotteidemme ylijäämiä."