Uutinen

ESF: Reilu kauppa politisoituu Ranskassa

Ranskalainen reilun kaupan kattojärjestö Artisans du Monde on näyttävästi esillä Euroopan sosiaalifoorumissa Pariisissa.
Ilona Niinikangas
14.11.2003

 

Kuva: Charlotte Dudignac (Kuvaaja: Ilona Niinikangas)
Yrittämme saada kuluttajat ymmärtämään, että tuotteiden takaa löytyy aina ihminen, sanoo Charlotte Dudignac.
 

PARIISI -- Artisans du Monde -järjestöllä on kymmenen yhdistettyä myyntikojua ja infopistettä eri puolilla tapahtumaa. Lisäksi sillä on omia seminaareja ja keskustelutilaisuuksia.

Artisans du Monde on käynyt reilua maailmankauppaa jo kolmenkymmenen vuoden ajan – tällä hetkellä mukana on 100 tuottajajärjestöä 45 eri maasta. Emmaus-liikkeen isän Abe Pierren luoma järjestö on viime vuosina ollut murroksen keskellä. Imagoa on pyritty uudistamaan niin, että se vetoaisi myös nuorempaan väkeen ja niihin, joille reilu kauppa ei ole ennestään tuttua.

"Toiminnastamme on tullut entistä poliittisempaa", kertoo 26-vuotias Charlotte Dudigna, joka vastaa järjestön suhdetoiminnasta. "Olemme muuttuneet kristitystä järjestöstä poliittisiksi toimijoiksi. Reilu kauppa ei enää yksin riitä, vaan haluamme saada aikaan muutoksia kansainvälisessä kauppapolitiikassa."

Aritisans du Monde panostaa myös aikaisempaa enemmän mediasuhteisiin.

"Haluamme ottaa haltuun julkista tilaa ja päästä eroon arkuudesta, joka meitä on aiemmin vaivannut. Ennen ajattelimme vain paikallisesta näkökulmasta, mutta nyt haluamme tulla kuulluiksi myös maailmanlaajuisilla arenoilla."

Osa toiminnasta on kuitenkin pysynyt muuttumattomana: päinvastoin kuin monet eurooppalaiset reilun kaupan järjestöt, Artisans du Mond ei havittele kahvin, teen, suklaan ja muiden elintavikkeiden myyntiä tavallisissa ruokakaupoissa. Järjestö haluaa edelleen käydä kauppaa vain omissa liikkeissään.

"Arvostamme kovasti esimerkiksi Max Havelaarin reilun kaupan tuotteita ja sitä, että niitä myydään supermarketeissa. Hyödymme heidän kampanjoistaan, jotka tekevät reilua kaupaa tutuksi kuluttajille. Emme kuitenkaan itse voisi toimia samalla tavalla. Siihen sisältyisi liikaa ristiriitoja", Charlotte sanoo.


Lisätietoja ranskaksi: www.artisansdumonde.org