Uutinen

ESF päättyi mielenosoitukseen

Lontoossa pidetty kolmipäiväinen Euroopan sosiaalifoorumi houkutteli paikalle tuhat järjestöä. Seuraavan kerran foorumi kokoontuu Ateenassa.
Jukka Aronen
16.10.2004

Kuva: Mielenosoittajia (Kuvaaja: Jukka Aronen

Euroopan sosiaalifoorumin päätöspäivänä pidettiin suuri Irakin-sodan vastainen mielenosoitus, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Värikäs kulkue kantoi kylttejä, joissa tuomittiin Bushin ja Blairin toimet ja vaadittiin Blairin eroa.

Itse foorumi sulki ovensa sunnuntaina puoliltapäivin. Kolmen kokouspäivän aikana yli 50 maasta tulleet reilut 20 000 aktiivia erittelivät 500 seminaarissa globaaleja ongelmia ja niihin tarvittavia ratkaisuja.

Järjestäjien mukaan ESF:ään osallistui tuhat järjestöä, joista 350 oli brittiläisiä.

Päätöspäivää edeltävänä iltana, juuri kun Lontoon pormestarin Ken Livingstonen piti saapua puhumaan foorumiin, parin sadan anarkistin ryhmä valtasi osan kokouspaikan pääsalista.

Anarkistien sanoma oli, että ESF on myynyt itsensä brittien Labour-puolueelle. Salin seinälle nostettiin suuri punainen lakana, jossa luki ”Ken´s Party, War Party” (Kenin puolue on sotapuolue). Tuhatpäinen yleisö kuunteli valtaajien puhetta vajaan tunnin, ja sitten välikohtaus päättyi.

Britannian mediassa kokous on noussut esille lähinnä siksi, että työväenpuolue ja konservatiivit ovat kinastelleet siitä, saako pormestari käyttää puolta miljoonaa puntaa (noin 720 000 euroa) vasemmistohenkisen kokouksen järjestämiseen.

Ken Livingstone on puolustanut kuluja muun muassa sanomalla, että foorumi on huokeampi kuin viime vuonna Lontoossa pidetty, lähinnä brittiläisiä osallistujia houkutellut kansainvälinen asenäyttely.

Ensi vuoden Euroopan sosiaalifoorumi on tarkoitus järjestää Ateenassa ja Maailman sosiaalifoorumi Brasilian Porto Alegressa.


Kepan ESF 2004 -teemasivu