Uutinen

Erimielisyydet lykkäsivät YK:n talouskriisikokousta

YK:n korkean tason talouskriisikokousta on lykätty. Riitaisten kokousvalmistelujen leimaaman konferenssin piti alkaa maanantaina 1. kesäkuuta, mutta kokous järjestetään vasta 24.-26. kesäkuuta New Yorkissa.
Pasi Nokelainen
29.5.2009

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja, nicaragualainen Miguel d'Escoto Brockmann ilmoitti YK:n finanssi- ja talouskriisikokouksen lykkäämisestä vain vajaa viikkoa ennen kokouksen alkamispäivää. Diplomaattilähteet ovat kertoneet lykkäämisen syyksi sen, että useat valtionpäämiehet eivät olisi päässeet osallistumaan kokoukseen, jos se olisi pidetty kesäkuun alussa.

Virallisissa puheenvuoroissaan kaikkien maaryhmien edustajat ovat kiitelleet lykkäyspäätöstä, mutta tiettävästi Euroopan unioni vastusti sitä. EU ei kuitenkaan pystynyt yksinään estämään kokouksen siirtämistä.

Lykkäyksen taustalla ovat myös erimielisyydet kokouksen loppuasiakirjasta, josta päästiin keskustelemaan vasta toukokuun kolmannella viikolla. Neuvotteluissa keskeisessä asemassa oleva Saint Vincentin ja Grenadiinien suurlähettiläs Camillo Gonsalves totesi tapaamisessa kansalaisjärjestöjen kanssa 28. toukokouuta, että kehitysmaat haluavat välttää sen, että "kokouksesta tulee jälleen yksi YK-konferenssi, jossa tuloksena on vain uuden kokouksen koollekutsuminen - me haluamme nähdä tarkkoja ja toteutuskelpoisia tuloksia ja mennä takaisin kotiin raportoimaan niistä".

Kehitysmaille YK-kokous on ensimmäinen kansainvälinen foorumi, jossa maat pääsevät keskustelemaan kriisin kehitysvaikutuksista sekä sen vaatimista muutoksista kansainväliseen talousjärjestelmään. Tähän asti kriisiä on yritetty ratkoa lähinnä G20-ryhmässä, jossa ei ole jäseniä 49:stä vähiten kehittyneestä maasta. Samalla päätöksenteon ulkopuolelle on jätetty yli 750 miljoonaa ihmistä.

Puoli voittoa kehitysmaille ja järjestöille

YK-kokous järjestetään pitkälti kehitysmaiden ja kansalaisjärjestöjen vaatimuksesta. Kokouksen järjestämisestä päätettiin joulukuussa 2008 YK:n kehitysrahoitushuippukokouksessa Dohassa. Kompromissin löytämisessä keskeisessä roolissa olivat kokousta kannattaneet EU-maat Saksa ja Hollanti.

Kun kokouksesta keskusteltiin Dohassa, kuultiin painokkaita puheenvuoroja sen puolesta, että G192:n tulisi ratkoa kriisiä G20:n sijasta. Luku 192 viittaa YK:n jäsenmäärään.

Poliittisia paineita New Yorkin kokoukselle asettaa muun muassa se, että köyhimmät maat joutuvat talouskriisin seurauksena kohtaamaan valtavia ongelmia, joita eivät itse ole aiheuttaneet.

Lisää tietoa aiheesta