Uutinen

Epätasa-arvon kasvu huolestuttaa Kiinan hallitusta

Mikäli tehokkaisiin toimiin ei ryhdytä pian, tuloerot uhkaavat aiheuttaa yhteiskunnallista epävakautta, todetaan Kiinan työ- ja sosiaaliturvaministeriön raportissa.
Jari Nousiainen
22.9.2005

YK:n kehitysohjelman (UNDP) tilastojen mukaan Kiinan väestön rikkain viidesosa ansaitsee 50 prosenttia koko väestön yhteenlasketuista tuloista. Köyhin viidennes puolestaan joutuu tyytymään 4,7 prosenttiin tuloista.

Tuloerot ovat kasvaneet voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Kiinan kommunistisen puolueen kustantamassa lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että Kiinan talouskasvu on vaiheessa, jossa sosiaaliset ristiriidat ovat muissakin maissa nousseet esille, kirjoittaa Xinhua.

BusinessWeekin uutisessa huomioidaan, että toistaiseksi Kiinan hallitus on tehnyt tuloerojen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi hyvin vähän. Raportin julkistaminen on kuitenkin lupaava merkki siitä, että hallitus on tunnustanut nykyisen kehityksen vaarat.

Kiinan talous on kasvanut jo 20 vuotta keskimäärin 9,5 prosenttia vuodessa. Maaseudulla ihmisten keskitulo oli alle kolmanneksen kaupunkilaisten keskitulosta, kirjoittaa BBC. Tuloerot perustuvat epätasaisiin mahdollisuuksiin, kiinalainen ekonomisti Wu Jinlian sanoi Xinhuan mukaan.

Kiinan rikkaimpaan kansanosaan kuuluu ihmisiä, joiden yritykset ovat menestyneet talouskasvun myötä, mutta myös sellaisia, jotka ovat hankkineet varallisuuttaan korruption avulla, käyttämällä hyväkseen asemaansa monopoliyhtiöissä tai varastamalla valtion varoja, artikkelissa todetaan.

Raportti kehottaa hallitusta muun muassa hajottamaan monopoleja ja kehittämään kattavan sosiaaliturvajärjestelmän.

Lisää tietoa aiheesta