Uutinen

Epäonnistuneiden valtioiden listan kärjessä tiivistä

Taloudelliset ongelmat ovat nousseet väkivaltaisuuksien rinnalle merkittäväksi syyksi valtioiden epäonnistumiseen, kertoo tämänvuotinen Failed States Index.
Jari Nousiainen
2.7.2009
FOREIGN POLICYForeign Policy: Failed States Index 2009

Foreign Policy -lehden ja Fund for Peace -säätiön viidettä kertaa julkaistu epäonnistuneiden ja epäonnistumisvaarassa olevien valtioiden luokitus Failed States Index varoittaa talouskriisin ajaneen monia valtioita kuilun partaalle.

Kriittisen sadan pisteen rajan on tällä kertaa ylittänyt 14 valtiota. Sijalla 14 on viime vuonna puhjenneen poliittisen kriisin myötä Kenia, 12 sijaa edellistä listausta korkeammalla.

Täpärästi viivan alta löytyy muiden muassa Nigeria, suomalaisiakin kehitysyhteistyöjärjestöjä lainsäädännöllään huolestuttanut Etiopia ja listan kärkeä pitävän Somalian pakolaisvirran jalkoihin jäävä Jemen.

Epäonnistumisen syitä on lukuisia, ja Foreign Policy korostaakin, että kutakin valtiota on arvioitava sen omista lähtökohdista. Esimerkiksi kärkikaksikon Somalian ja Zimbabwen tilanne on hyvin erilainen: Somaliassa ei ole toimivaa hallitusta, Zimbabwessa taas hallitus on 15 vuodessa käytännössä kuristanut maan elinkeinot hengiltä ja bruttokansantuote on kutistunut pari prosenttia vuodessa.

Yhden epäonnistuminen uhkaa muita

Valtion epäonnistuminen tarkoittaa, ettei se enää pysty pitämään yllä järjestystä tai tarjoamaan kansalaisilleen yhteiskunnan peruspalveluita infrastruktuurista alkaen. Epäonnistumiseen myös usein liittyy yhteisen päätöksenteon rapautuminen ja hallinnon oikeutuksen katoaminen.

Valtion epäonnistuessa ensijaisesti sen asukkaat kärsivät, mutta ongelmat voivat levitä myös naapurimaihin tai kärjistyä laajoiksikin kansainvälisiksi kriiseiksi.

Korkea sijoitus epäonnistumisen partaalla olevien listalla ei suoraan kerro Foreign Policyn mukaan siitä, millainen riski valtion tilanteeseen liittyy. Esimerkiksi Pakistanin tilanne on erityisen huolestuttava, koska maalla on ydinaseita.

Valtioiden kriisien vaikutuksen muualle leviämisen arviointi on tärkeää, kun pohditaan sitä mihin pitää puuttua ja kuinka, Foreign Policy kirjoittaa.

Synkkiä uhkakuvia

Foreign Policy ennakoi ilmastonmuutoksen aiheuttavan lisää ongelmia. Pakistanin jo nyt kireät välit Intian kanssa voivat kuumentua entisestään, kun kiistanalaisen Kashmirin läpi kulkevat Himalajan sulamisvedet uhkaavat ehtyä lähivuosikymmeninä.

Rannikoilla ongelmia tulee merenpinnan noususta. Foreign Policy muistuttaa, että listan 19. sijalla oleva Bangladesh ei pysty suojelemaan kansalaisiaan tulvamuurein kuten Hollanti. Bangladeshilaisten ainoaksi vaihtoehdoksi jää muuttaa muualle, joten pakolaisvirta lisää paineita lähivaltioissa.

Monissa tapauksissa myös rikkaat maat suorastaan ruokkivat konflikteja esimerkiksi asekaupalla. Listan kärkipään maat ovat tehneet kauppoja etenkin Kiinan ja Venäjän kanssa, mutta halukkaiden myyjien joukosta löytyy myös Belgia, Italia ja Ukraina.

Lisää tietoa aiheesta