Uutinen

Epäonni ravistelee vakaitakin valtioita

Maailman valtiot on jälleen listattu niiden epäonnistumisen asteen mukaan. Kärjessä on tunnettuja Afrikan murheenkryynejä, mutta Yhdysvaltain ja Ranskankin asemat heikkenivät aiemmasta.
Jim Lobe
9.5.2006

IPS -- Epäonnistuneiden maiden indeksiä julkaisevat Washingtonissa toimivat Fund for Peace ja aikakauslehti Foreign Policy. Kärkipaikoilla ovat sotien repimät afrikkalaiset maat Sudan, Kongon demokraattinen tasavalta ja Norsunluurannikko.

Irak on viime vuoden tapaan neljäntenä kaikesta sinne uponneesta avusta huolimatta, ja Afganistan jopa nousi pykälän sijalle kymmenen. Väliin sijoittuvat Zimbabwe, Tshad, Somalia, Pakistan ja Haiti.

Heikoimpien tapausten perässä tulevat "kriittisessä tilassa" olevat valtiot, ja seuraavat ovat "vaaravyöhykkeessä". Suurin maaryhmä on "rajatapaukset", joihin luetaan useimmat kehitysmaat sekä Venäjä ja Kiina.

Kaikkiaan 148 valtiota käsittävän listan hännillä ovat "kaikkein vakaimmiksi" luokitellut valtiot, joihin kuuluvat Pohjoismaat, useat muut Euroopan valtiot sekä Kanada, Japani ja Australia.

Yhdysvallat ja osa Euroopan maistakin on sen sijaan joutunut "vakaaksi" luonnehdittujen maiden luokkaan erilaisten ongelmien vuoksi. Yhdysvalloissa syynä on hurrikaani Katrina seurauksineen ja Ranskan epäonneksi koituivat maahanmuuttajien kohtelusta puhjenneet mellakat.

Venezuela paransi vuoden aikana asemaansa vaaravyöhykkeestä rajatapausten luokkaan. Muita edistyjiä olivat Dominikaaninen tasavalta, Guatemala ja Bosnia.

Indeksin määritelmä epäonnistuneesta valtiosta (failed state) sisältää seuraavat seikat: valtio ei pysty täysin hallitsemaan koko aluettaan, huomattava osa asukkaista ei koe nykyisiä vallanpitäjiä laillisiksi, valtio ei takaa kotien turvallisuutta tai julkisia peruspalveluja asukkailleen ja sillä ei ole voimankäytön monopolia.

Tilanteen arvioinnissa käytetään 12:ta eri mittaria, jotka ulottuvat taloudesta sosiaalisiin ja poliittisiin oloihin. Huomioon otetaan esimerkiksi eri väestöryhmien keskinäiset jännitteet, korruptio ja ulkovaltojen vaikutus.