Uutinen

EPA-päivän kampanja vaatii jarruja vapaakaupalle

Euroopan unionin painostus WTO-sääntöjä vapaampaan kauppaan on haitallista kehitysmaille etenkin kriisien keskellä, sanovat järjestöt ja aktivistit Stop EPAs -päivänä.
Esa Salminen
25.9.2009

Kolmessakymmenessä maassa vaaditaan 25. syyskuuta, että päättäjät vaihtaisivat kurssia Euroopan unionin ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden (AKT-maat) välisissä EPA-vapaakauppaneuvotteluissa (Economic Partnership Agreement). Aktivistien mukaan EU:n asenne on neuvotteluiden suurin ongelma.

Kampanjaväki syyttää kansainvälisenä Stop EPAs -päivänä Euroopan komissiota siitä, että se koettaa painostaa AKT-maita sopimuksiin, jotka ovat paljon Maailmankauppajärjestö WTO:n vaatimuksia laajemmat. EU:n mukaan AKT-maiden tulisi vapauttaa kauppaansa siis myös esimerkiksi palvelujen ja tekijänoikeuksien aloilla.

Kampanjan mukaan tämä rajoittaa vakavasti AKT-maiden mahdollisuuksia taistella talous-, ruoka- ja ilmastokriisien vaikutuksia vastaan.

"Vaikka Euroopan komissio on julkisesti luvannut olla joustavampi, se on käytännössä jatkanut painostustaan siitä, että köyhät alueet vapauttaisivat markkinoitaan enemmän ja nopeammin kuin ne itse haluavat", sanoo Oxfam Internationalin kauppapoliittinen neuvonantaja David Hachfeld kampanjan tiedotteessa.

Euroopan komissio on käynyt lähes 80 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen kehitysmaan kanssa EPA-kauppaneuvotteluja vuodesta 2002 lähtien. Tähän mennessä laaja sopimus on allekirjoitettu vasta Karibian maiden kanssa.

Noin puolet AKT-maista ei ole allekirjoittanut EPAa, ja monet maat ovat allekirjoittaneet vain väliaikaisen, ensi vaiheen sopimuksen. AKT-maiden kansalaisyhteiskunnan edustajat kehottavat EPA-päivänä sähköpostein ja faksein päättäjiään pysymään lujina EU:n paineen alla.

Stop EPAs -päivää on vietetty vuodesta 2004.

Lisää tietoa aiheesta