Uutinen

EPA jakoi eteläisen Afrikan kahtia

Neljä maata eteläisen Afrikan EPA-ryhmästä eteni vapaakauppaneuvotteluissa seuraavalle askelmalle, mutta Namibia ja Etelä-Afrikka jättäytyivät neuvotteluista.
Esa Salminen
11.12.2007
ESA SALMINEN
EPA - suunta hukassa


Eteläinen Afrikka: ei enää yhteistä suuntaa kaupassa EU:n kanssa

PEMBA -- Euroopan unionin viime hetken painostusyritykset saada aikaan vapaakauppasopimus eteläisen Afrikan SADC-maiden (Southern African Development Community) kanssa epäonnistuivat. Vaikka Botswana, Lesotho, Mosambik ja Swasimaa jo sopivat väliaikaisesta vapaakauppasopimus EPAsta (Economic Partnership Agreement), ilmoittivat Namibia ja Etelä-Afrikka jäävänsä sen ulkopuolelle.

"Namibia ei ole voinut allekirjoittaa tätä väliaikaista EPAa", ilmoitti Namibian hallitus tiedotteessaan 5. joulukuuta - vain päivää ennen kuin EPA-sopimusten viimeiset tarjoukset piti antaa.

"Kohtuuttomia vaatimuksia"

Namibian mukaan EPA-sopimus pakottaisi EU:n esittämässä nykymuodossa sen vastavuoroiseen markkinoiden avaamiseen, estäisi suotuisamman sopimuksen syntymistä jatkoneuvotteluissa, estäisi sitä suojaamasta heikkoa teollisuuttaan ja jättäisi Namibialle hyvin vähän tilaa päättää jatkossa kauppapolitiikastaan.

Namibia oli myös närkästynyt siitä, että EU vaati tavaroiden vapaata liikkumista kahdeksan SADC-EPAn piirissä olevan maan välillä.

"Tällainen vaatimus jättää täysin huomiotta meidän omat tullialueemme, voimassa olevat kauppasopimukset SADCin ja tulliliitto SACUn sisällä sekä eteläisen Afrikan taloudellisen integraation ohjelman", tiedotteessa paheksutaan.

Alueen pirstaloituminen on hälyttävää, sillä viime vuosina Afrikan maat ovat koettaneet lähestyä toisiaan. Koko SADCin kattava vapaakauppa-alue astuu voimaan 1. tammikuuta 2008.

Eteläisen Afrikan tulliliitto SACUlla (Southern African Customs Union) taas on jatkossa epäyhteneväiset käytännöt kaupalle Euroopan kanssa, sillä sen viidestä jäsenestä kolme (Botswana, Lesotho ja Swasimaa) allekirjoittivat EPAn, Etelä-Afrikalla on oma sopimuksensa EU:n kanssa ja Namibia jäänee yksin ilman vapaakauppasopimusta EU:n kanssa.

Erikoisin tilanne on Tansanialla, joka neuvotteli EPAsta pitkään SADCin alla, mutta vaihtoi leiriä ja allekirjoitti yhteisen EPA:n itäisen Afrikan ESA-leirissä. Se on kuitenkin nyt ilmeisesti antanut tarjouksen markkinoiden avaamisesta myös SADCin sopimuksen piirissä.

Namibian vienti vaarassa, Etelä-Afrikan ei

Namibian päätös mitä ilmeisimmin vaarantaa sen tuotteiden, kuten lihan, viinirypäleiden ja kalan, viennin Euroopan unionin maihin tammikuusta eteenpäin, sillä se pudonnee GSP (General System of Preferences) -sopimuksen piiriin, jonka myötä tullit tuotteille nousevat.

Etelä-Afrikan tavarakauppa EU:n kanssa on turvattu, sillä eteläisen Afrikan rikkaimman maan ja unionin välillä on jo vapaakauppasopimus TDCA (Trade, Development and Cooperation Agreement).

Silti Etelä-Afrikan välit EU:n kanssa epäilemättä kiristyvät tämän taktikoinnin tähden. Etelä-Afrikka otettiin mukaan SADCin pyynnöstä tämän vuoden maaliskuussa. Neuvottelut olivat jäissä vuoden, kun EU pohti tätä ja muita SADCin ehdotuksia.

Mosambikin ja Lesothon päätös allekirjoittaa on tässä uudessa valossa hieman yllättävä, sillä ne luokitellaan kaikkien köyhimpien maiden (LDC, Least Developed Countries) joukkoon, jotka jo nyt saavat viedä tuotteitaan Eurooppaan vapaasti Kaikki paitsi aseita -sopimuksen alla. Ne eivät todennäköisesti tienneet Namibian ja Etelä-Afrikan aikeista kapinoida EPAa vastaan - tai eivät halunneet vaarantaa EU:n merkittävää kehitysapua.

Väliaikainen EPA-sopimus Botswanan, Lesothon, Mosambikin ja Swasimaan sekä EU:n välillä koskee tavarakauppaa. Täydellisempää vapaakauppasopimusta on määrä neuvotella vuoden 2008 aikana. SADC-ryhmästä Angola - myös LDC-maa - on ilmoittanut tulevansa mukaan EPAan "heti kun mahdollista".

Lisää tietoa aiheesta