Uutinen

EPA-Cup pelattiin epäreiluissa olosuhteissa

FC Pohjoisen jalkapallotähdet jyräsivät heiveröisen FC Etelän joukkueen Changemaker-verkoston järjestämässä leikkimielisessä EPA-jalkapallo-ottelussa Helsingissä 3.10.
Mika Railo
4.10.2006
EPAreilua jalkapalloa (Kuva: Janne Hukka) EPAreilua ottelua erotuomaroi Maailman kauppajärjestö WTO. (Kuva: Janne Hukka)

Kampin ostoskeskuksen kaltevalla rampilla pelatussa ottelussa rikkaan Pohjoisen alamäkeen pelannut joukkue päihitti ylämäkeen ja vastavaloon ponnistelleen Etelän joukkueen 8-0.

Samalla Changemaker-verkosto luovutti yli 3 000 keräämäänsä EPA-sopimusten vastaista vetoomuskorttia ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäelle.

"Samat säännöt kaikille -periaate saattaa toimia jalkapallossa, mutta valitettavasti ei kauppapolitiikassa. Jos köyhät maat joutuvat kilpailemaan globaalin talouden markkinoilla rikkaita maita suosivilla säännöillä, on tuloksena köyhyyden ja kurjuuden kasvu. Siksi myös Suomen pitäisi olla mukana kirjoittamassa reilumpia sääntöjä maailmankaupalle", sanoi Changemakereiden Janne Keränen.

Euroopan unioni on ensi talven aikana neuvottelemassa uutta kauppasopimusta 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maan kanssa, eli niin sanottuja Economic Partnership Agreement (EPA) -sopimuksia. Sopimukset takaavat allekirjoittajamaille samat oikeudet ja velvollisuudet, mutta maiden erilaisia lähtökohtia ei oteta huomioon.

Tämä voi Changemaker-verkoston mielestä johtaa kestämättömään tilanteeseen. "Eurooppalaisten halpatuotteiden ylivoimaisuudesta seuraa se, että paikallisten tuotteiden myynti kehitysmaissa laskee, työpaikkoja ei synny ja päättäjien lupauksista huolimatta köyhyys ei vähene", sanoi Keränen.

Lehtomäki: Kehityspoliittinen instrumentti

Paula Lehtomäki vastaanottaa postikortteja (Kuva: Janne Hukka) Paula Lehtomäki ilmoitti olevansa "enemmän kuin valmis" keskustelemaan EPA-teemasta. (Kuva: Janne Hukka)

Changemaker-verkosto on Suomessa kerännyt yli 1 300 korttia ministeri Lehtomäelle. Korteissa Suomea kehotetaan EU:n puheenjohtajana varmistamaan, että EPA-sopimukset ottavat riittävästi huomioon köyhien maiden tarpeet.

Samaan aikaan ministerille on sadellut kortteja Britanniasta, jossa kehitysjärjestö Christian Aid on masinoinut jäseniään vetoamaan Lehtomäkeen. Brittijärjestön arvion mukaan kortteja on lähetetty noin 10 000.

"Sopimusneuvottelut ovat Euroopan unionin näkökulmasta ennen kaikkea kehityspoliittinen instrumentti", Lehtomäki vakuutti. "Kyllä unioninkin toiveena on, että tämän yhteistyön kautta pystytään nimenomaan tukemaan köyhien maiden kehitystä ja tukemaan köyhyydenvähentämistavoitetta näissä maissa."

"On muistettava, että tullien alentamisessa, johon tässä viitattiin, ei vaadita sellaista täyttä vastavuoroisuutta, vaan tietysti on pidemmät siitymäajat köyhille maille", Lehtomäki sanoi.

EU:n komissio esittää jäsenmaille oman arvionsa EPA-sopimuksien etenemisestä tämän talven aikana.

Video

Audio