Uutinen

Ensimmäiset tulokset povaavat Ortegan paluuta Nicaraguan presidentiksi

Ensimmäisten tulosten perusteella Nicaraguan vaalien alla mielipiteitä jakanut sandinistipuolueen Daniel Ortega johtaa ääntenlaskussa. Hän näyttäisi saavan vaadittavan äänimäärän suoraan ensimmäisellä kierroksella.
Larissa Bruun
6.11.2006
Nicaraguan vaalipäivä Managuassa (Kuva: Larissa Bruun Mayra González (keskellä) jonotti sunnuntaina 5.11. Managuassa jo kolmatta tuntia päästäkseen antamaan äänensä.

MANAGUA -- Aikaisin maanantaiaamuna 6. marraskuuta, kun Nicaraguan sunnuntaisten vaalien äänistä oli laskettu 14,65 prosenttia, sandinistien Daniel Ortegalle oli menossa 40,04 prosenttia äänistä, mikä riittäisi vaalivoittoon suoraan ensimmäiseltä kierrokselta.

Liberaalikandidaateista ALN:n Eduardo Montealegre saisi 33,29 prosenttia äänistä, PLC:n José Rizo 19,5 prosenttia, sandinisteista irtautuneen MRS:n eli uudistuneen sandinistiliikkeen Edmundo Jarquín 6,89 prosenttia sekä Vaihtoehto muutoksen puolesta -puolueen ehdokas Eden Pastora 0,27 prosenttia.

Vaaliviranomaiset ja -tarkkailijat ovat kehottaneet odottamaan ääntenlaskennan etenemistä ja muistuttaneet, että numerot voivat vielä muuttua. Monin paikoin Ortegan kannattajat kuitenkin juhlivat kaduilla ehdokkaansa alustavia lukuja jo aamuyöstä.

Jos ratkaisu siirtyy toiselle kierrokselle, on Ortegan mahdollisuuksia voittaa pidetty ennakkoon heikkoina äänten jakautuessa vain kahden ehdokkaan kesken.

Nicaragualaiset valitsivat sunnuntaisissa vaaleissa maalleen presidentin, varapresidentin, kansalliset parlamenttiedustajat ja edustajat Keski-Amerikan parlamenttiin Parlaceniin seuraavaksi viisivuotiskaudeksi. Rekisteröityneitä äänioikeutettuja oli 3,66 miljoonaa noin 5,1-miljoonaisesta väestöstä.

Ortegan paluumahdollisuus?

Neljättä kertaa paluuta presidentiksi yrittävän Ortegan etuna on vaalien alla pidetty sandinistien perinteisen opposition eli liberaalien jakautumista kahteen leiriin.

Lisäksi liberaalien ja sandinistien yhteisin voimin kuusi vuotta sitten uusiman vaalilain on nähty hyödyttävän juuri Ortegaa. Vaalivoittoon riittää nyt ensimmäisellä kierroksella 40 prosenttia äänistä tai 35-40 prosenttia äänistä, jos ero seuraavaan ehdokkaaseen on vähintään viisi prosenttiyksikköä, aiemman 45 prosentin sijaan.

Ortega johti Nicaraguaa vuosina 1979-1990, ensin vallankumousjohtajana ja vuodesta 1985 eteenpäin vaalein valittuna presidenttinä. Neuvostomyönteisenä pidetty Nicaragua oli Yhdysvaltojen kauppasaarron kohteena 1980-luvulla, ja sandinistit olivat sisällissodassa Yhdysvaltojen tukemia contra-joukkoja vastaan.

Vaalit ovat herättäneet huomiota kansainvälisesti Washingtonista Caracasiin, kun useat nimekkäät henkilöt Yhdysvaltain hallinnon edustajista Venezuelan presidentti Hugo Chaveziin ovat avoimesti ottaneet kantaa ehdokkaiden puolesta ja näitä vastaan.

Vaalia edeltäneellä viikolla kalifornialainen kongressiedustaja Dana Rohrabacher ehdotti, että Yhdysvalloissa asuvien nicaragualaisten rahalähetykset Nicaraguassa asuville sukulaisilleen voitaisiin pysäyttää, jos sandinistit voittavat vaalit. Puoli miljoonaa Yhdysvalloissa asuvaa nicaragualaista lähettää vuosittain noin 500 miljoonaa dollaria sukulaisilleen Nicaraguaan. Summa vastaa 70 prosenttia maan vuotuisesta viennistä. Myös Yhdysvaltain maalle antaman taloudellisen avun uudelleenarviointi tulosten selvittyä on mainittu useaan otteeseen.

Torstaina Venäjä liittyi kommentoijien joukkoon maan hallituksen ilmoittaessa tuomitsevansa Yhdysvaltain räikeän puuttumisen Nicaraguan vaaliprosessiin.

Rauhalliset vaalit

Vaaleja tarkkaili ennätysmäärä vaalitarkkailijoita, yhteensä yli 17 000 henkilöä, joista tuhat ulkomaalaisia. Yleisesti tarkkailijat kuvasivat päivän aikana vaaleja mallikelpoisiksi, pieniä teknisiä yksityiskohtia lukuunottamatta.

Useat äänestyspaikat avasivat ovensa jopa pari tuntia myöhässä, kun vaalimateriaaleja vielä tarkistettiin aamulla. Nicaraguaa ennen vaaleja vaivanneilta sähköongelmilta ei myöskään vältytty, vaikka sähkö oli periaatteessa turvattu vaalipäiväksi.

Ainakin kolmessa kunnassa - San Carlosissa, El Viejossa ja Ticuantepessä - sekä parissa äänestyspisteessä pääkaupunki Managuassa äänestettiin sähkönjakelussa ilmaantuneiden teknisten ongelmien takia pimeässä.

Monissa äänestyspaikoissa jonot olivat pitkiä ja äänestys eteni hitaasti.

"Olemme olleet yli kolme tuntia jonossa", kertoi Mayra González kello 10 aikaan aamupäivällä. González oli tullut äänestyspisteelleen Managuan Colegio Nacional Benjamín Zeledón koululle jonottamaan vajaata tuntia ennen äänestyspaikan avaamista aamuseitsemältä.

Mayra Gonzálezin naapuria José Jarquínia huolestutti ehtiminen jonosta töihin. "On tietenkin jokaisen oikeus olla äänestämättä, jos niin päättää. Mutta tämä on meidän mahdollisuutemme varmistaa lastemme tulevaisuus. Haluamme jotain uutta", Jarquín kommentoi.

"Jonossa ei enää puhuta vaaleista, kampanjaa on jo puitu ihan tarpeeksi", sanoi Selín Emerita García. Naapurit varautuivat aamupäivällä olemaan jonossa vielä ainakin tunnin tai pari.

Vaalipaikkojen virallisesti sulkeuduttua iltakuudelta jonoja purettiin paikoittain jopa iltakymmeneen asti. Lopullisia vaalituloksia odotetaan aikaisintaan maanantai-iltana tai tiistaina.

Lisää tietoa aiheesta