Uutinen

Ensimmäinen Maailman sosiaalifoorumi järjestetään Brasiliassa

Mika Rönkkö
23.1.2001

Maailman sosiaalifoorumi (World Social Forum WSF) järjestetään Brasilian Porto Alegressa 25.-30. tammikuuta. Sosiaalifoorumin takoituksena on esittää vaihtoehtoja Sveitsin Davosissa samanaikaisesti kokoontuvien talouspäättäjien globalisaatiopolitiikalle.

Sosiaalifoorumin viitenä päivänä järjestetään neljä suurta konferenssia neljästä teemasta: rikkauksien uudelleenjakaminen, kestävä hyvinvointi sekä kansalaisyhteiskunta ja demokratia. Suurten yleisötilaisuuksien lisäksi järjestetään yli sata erilaista teemaseminaaria ja työpajaa, joissa keskustellaan taloudellisen oikeudenmukaisuuden lisäksi monista ajankohtaisista poliittista kysymyksistä kuten Yhdysvaltain Kolumbian- huumetorjuntahankkeesta.

Foorumin avaa Maattomien maatyöläisten mielenosoitusmarssi torstaina iltapäivällä Porto Alegren keskustassa. Sosiaalifoorumin yhteydessä Porto Alegressa järjestetään myös eri maiden suurkaupunkien kaupunginjohtajien ja kansanedustajien omat seminaarit. Alkuperäiskansat ja nuorisojärjestöt ovat pystyttäneet omat lerinsä kaupungin puistoihin sosiaalifoorumin ajaksi.

"Me emme vastusta Davosin talousfoorumia. Davosin foorumi vastustaa meitä! Sen edustamat kapeat intressit ovat ristiriidassa maailman enemmistön ihmisten hyvinvoinnin kanssa. Talouden globalisaatio on poliittinen valinta. Me voimme valita toisin", julisti ranskalaisen Le Monde Diplomatique lehden päätoimittaja Bernard Cassen keskiviikkona Maailman sosiaalifoorumin ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa. Vierellä nyökyttelivät Porto Alegren kaupunginjohtaja Tarso Genro ja osavaltion kuvernööri Olivio Dutra seitsämän brasilialaisen kansalaisjärjestöjohtajan lisäksi.

Cassen on myös kansainvälisen finanssikapitalismin valta-asemaa vastustavan ja pääomavirtojen verottamista vaativan ATTAC-järjestön puheenjohtaja. Kansainvälinen ATTAC on yksi sosiaalifoormin päätukijoista 144 muun ulkomaisen kansalaisjärjestön lisäksi. Porto Alegren foorumin järjestelykomiteaan kuuluvat Brasilian ATTACin lisäksi mm. Brasilian keskusammattiliitto, kansalaisjärjestöjen yhteistyöjärjestö ABONG, Maattomien liike MST sekä Rio Grande de Sulin osavaltio ja Porto Alegren kaupunki, joissa molemmissa on vallassa Brasilian työväenpuolueen PT:n kansanrintamahallitukset.

Brasilian liittovaltion presidentti Fernando Henrique Cardoso on ehtinyt kritisoida Rio Grande de Sulin kuvernööriä Olivio Dutraa Maailman sosiaalifoorumin avoimesta tukemisesta, varsinkin kun järjestelyissä on mukana radikaali Maattomien liike MST. Porto Alegre on tullut kuuluisaksi PT:n kymmenen vuoden valtakaudella osallistavan demokratian toteuttamisesta, mikä ainakin Brasiliassa on ainutlaatuinen kokeilu. Porto Alegressa on otettu käyttöön budjetointi, joka mahdollistaa kaikkien kaupunkilaisten tasapuolisen osallistumisen menojen suunnitteluun.