Uutinen

Ensimmäinen EPA on täällä

Itäisen Afrikan maat allekirjoittivat EU:n kanssa EPA-vapaakauppasopimuksen 27.11. Eteläisen Afrikan ryhmä seuraa pian perässä, ja sen neljä maata sopi jo väliaikaisesta EPAsta.
Esa Salminen
29.11.2007
MIKA RAILO   

Tori Mosambikissa
Mosambikin hallitus on sopinut väliaikaisesta EPA-sopimuksesta EU:n kanssa. Kansa, jota asia koskee, ei vielä tiedä asiasta mitään.

PEMBA -- Itäisen Afrikan yhteisö EAC (Eastern African Community) on ensimmäinen maiden joukko, joka on allekirjoittanut EPA-vapaakauppasopimuksen (Economic Partnership Agreement) Euroopan unionin kanssa.

Sopimuksen piirissä Burundi, Kenia, Ruanda, Tansania ja Uganda avaavat vähitellen markkinansa Euroopan tuotteille seuraavan 25 vuoden aikana.

EU takaa EAC-maiden tuotteille vapaan pääsyn markkinoilleen ensi vuodesta lähtien, poislukien riisin ja sokerin, joille lasketaan ylimenokausi.

Sopimusneuvottelujen ajan järjestöt ja useat köyhät maat ovat protestoineet Euroopan käyttämää painostustaktiikkaa ja ilmaisseet huolensa siitä, ettei köyhien maiden neuvottelijoilla ole sen enempää mahdollisuuksia ajaa etujaan kuin nälkiintyneellä rammalla olisi Mike Tysonia vastaan nyrkkeilykehässä.

Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa se, että vain päivää ennen sopimuksen allekirjoittamista ugandalainen päivälehti Monitor julkaisi presidentin kanslian talousseurannan yksikön päällikön kolumnin, jossa tämä huolestuneesti erittelee vaaranpaikkoja, jotka pitäisi ratkaista ennen kuin "orjuuttava" sopimus allekirjoitetaan - ilmeisen tietämättömänä esimiehensä aikeista pistää nimensä paperiin päivää myöhemmin.

Eteläisen Afrikan toinen jalka jo EPAssa

Myös Botswana, Lesotho, Mosambik ja Swazimaa ovat sopineet väliaikaisesta EPAsta, joka astuu voimaan 1. tammikuuta 2008.

Sopimus on väliaikainen, sillä se käsittää vain tavarakaupan. Hankalammat, niin sanotut Singaporen asiat kuten palvelukauppa, investointisäännöt ja tekijänoikeuskysymykset jäivät pöydälle jatkoneuvotteluja varten. EU:n tavoite on saada kattavammat sopimukset aikaan vuoden 2009 puoliväliin mennessä, kuten myös EAC:n kanssa.

Eteläisen Afrikan blokista odotellaan vielä Namibian ja Etelä-Afrikan päätöksiä, mikä on vain ajan kysymys: Etelä-Afrikalla jo on oma vapaakauppasopimuksensa EU:n kanssa, ja tuskin Namibia yksin jää ulos vapaakauppasopimuksesta. Angola on ilmoittanut tulevansa mukaan EPAan "niin pian kuin mahdollista".

Alustavasta sopimuksesta on tihkunut tietoa vain vähän. Ei tiedetä, kuinka paljon tulleja leikataan ja kuinka suuri osuus jää vapauttamisen ulkopuolelle. EAC:n allekirjoittamat 20 prosenttia tosin antavat osviittaa. Lopulliset tarjoukset esitetään 6. joulukuuta, jonka jälkeen ministerit allekirjoittavat sopimuksen, ja se etenee ratifiointiin.

Julkisuudessa kauppasopimuksista ei muutenkaan juuri keskustella. Esimerkiksi Mosambik on internetlähteiden mukaan sopinut EPA:sta perjantaina 23. marraskuuta, mutta toistaiseksi isoimmat sanomalehdet ovat olleet asiasta täysin hiljaa.

Epätavalliset petikumppanit EPAa vastaan

Brittijärjestö Oxfam reagoi EAC:n sopimukseen tuoreeltaan, ja varoitti muita maita olemaan ryntäämättä suin päin EPAan, vaikka Euroopan unioni siihen painostaakin.

"Komissiolle sopii hyvin levittää sellaista mielikuvaa, että eri alueet putoilevat ruotuun ja muidenkin pitäisi tehdä niin", sanoi Luis Morago, Oxfamin EU:n vaikuttamistyön päällikkö tiedotteessaan.

"Mutta me rohkaisemme kehitysmaita kuuntelemaan niitä monia ääniä, jotka ovat nousseet näitä sopimuksia vastaan ja edelleen vaatimaan lisää aikaa, jotta voidaan neuvottella kehitykselle otollisempi sopimus ja punnita järkeviä vaihtoehtoja."

Oxfam ei usein ole samaa mieltä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa, mutta nyt myös IMF on ollut huolissaan EPA-sopimusten vaikutuksesta. Tullit ovat sen mukaan monille maille toistaiseksi paljon helpompi tapa saada tuloja kuin muu verotus.

"Pitkällä aikavälillä näistä keskusteluista on tietysti hyötyä Afrikalle, mutta samaan aikaa pitäisi tarttua niihin lyhyen tähtäimen huolenaiheisiin, joita afrikkalaiset ovat nostaneet keskusteluun", sanoi IMF:n Afrikan-osaston johtaja Abdoulaye Bio-Tchane BBC:n haastattelussa.

Oxfamin mukaan kehitysmaat ovat olleet valtavan allekirjoituspaineen alla.

"Huolimatta monista huolestuneista tahoista, kuten IMF:stä, afrikkalaisesta kansalaisyhteiskunnasta, ay-liikkeestä ja akateemikoista, komissio on jättänyt vaihtoehdot huomiotta ja pitänyt määräajasta väkisin kiinni", Luis Morago pahoitteli.

"Komissio on käytännössä pakottanut itäafrikkalaiset valitsemaan sen välillä, takaavatko he omille tuotteilleen markkinat tänään vai säilyttävätkö jonkinasteisen suojelun, joka voisi tukea teollistumista - niin kuin kaikki kehittyneet maat ovat historiassaan tehneet", Morago totesi

Lisää tietoa aiheesta