Uutinen

Ensi kertaa kylässä: Maija Vilkkumaa

"Vähän, mutta puhtaita makuja ja hyvät raaka-aineet", Maija Vilkkumaa tiivistää ruokafilosofiansa.
Sanna Jäppinen
9.4.2003

"Viimeksi kävin täällä, kun valmistelimme raclette-iltaa ystäville", Maija Vilkkumaa kertoo Vanhan Kauppahallin käytäviä kiertäessämme. Laulajaa viehättää paitsi monipuolinen ja laadukas valikoima myös henkilökohtainen palvelu.

"On hauskaa, kun tuotteista saa maistiaisia. Varsinkin juustotiskillä käytyäni olen usein aivan täynnä jo ostostapahtuman jäljiltä."

Etnoruoat, erityisesti thaiateriat, maistuvat silloin tällöin, mutta Vilkkumaa toteaa olevansa ennen muuta eurooppalaisen keittiön ystävä. "Vähän, mutta puhtaita makuja ja hyvät raaka-aineet", hän tiivistää ruokafilosofiansa.

Vilkkumaa myöntää nykyään olevansa turhan laiska kuluttuja. "Ostan kyllä luomua, jos sitä vain on tarjolla, mutta erikseen en lähde metsästämään."

Takana on tiukemmankin tiedostamisen kausi. "Olin alle kaksikymppisenä kaiken kuluttamisen suhteen tosi tarkka. Vastustin ylikansallisia yhtiöitä ja raivosin vanhemmilleni heidän ruokaostoksistaan. Vaadin etsimään oikeita tuotteita vaikka mistä."

Jotakin noilta ajoilta on jäänyt – esimerkiksi Jaffaa, Dolea tai Chiquitaa ei Vilkkumaan pöydässä nähdä. "Onneksi ruokaan ja kuluttamiseen liittyviä kampanjoita järjestetään, sillä ne muistuttavat siitä, että valintoja voi tehdä. Pieni syyllisyyden vihlaisu ei ole pahasta."

Vaikka laulaja rakastaa hyvää pihviä – lempiruoka on lähes raaka sisäfilee – päätyy ulkona syödessä lautaselle useimmiten kasvisateria. Maata kiertävä artisti on vuosien varrella ilokseen huomannut huimaa kehitystä paitsi ravintoloiden tarjonnassa myös henkilökunnan asenteissa. "Keikkaillessani Tarharyhmän kanssa 90-luvun alussa ei huoltoasemilla sämpylöidenkään välistä löytynyt monesti muuta kuin meetvurstia."

Menneen maailman meininkiin törmää enää Pohjanmaalla. "Siellä saattaa vielä tulla alentuvia kommentteja tyyliin ´Puput saa syödä kalaa´ tai ihmetteleviä katseita, kun pekoniateria josta löytyy tomaattia, ei kelpaakaan kasvisvaihtoehdoksi."

Kauppahallista kotiuduttuaan Vilkkumaa aloittaa valmistautumisen illan Tavastian-keikalle. Erityisiä ruokatraditioita siihen ei liity, mutta syödä pitää, sillä tyhjällä vatsalla ei lavalle kannata nousta. "Tosin kyllä nälän unohtaa aika pian keikan kuluessa."


Maija Vilkkumaa Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 17.5. klo 13.30