Uutinen

Ennätysaktivismikaan ei tuo apua Sudanin kriisiin

Yhdysvaltalaiset järjestöt painostavat hallitustaan pakottamaan Sudanin ruotuun, mutta tulosta ei näytä syntyvän.
Jukka Aronen
11.1.2007

Sudanissa helmikuussa 2003 alkanut ns. Darfurin kriisi on tähän mennessä vaatinut vähintään 200 000 kuolonuhria, luonut 2,5 miljoonaa uutta pakolaista ja pakottanut yli 3,5 miljoonaa ihmistä kamppailemaan väkivaltaa ja nälänhätää vastaan.

Sudanin hallituksen tukemat puolisotilaalliset Janjaweed-joukot jatkavat Darfurin alueen kurittamista, ja hallitus vastikään pommitti paikallisia siviilejä.

YK päätti jo viime elokuussa rauhanturvajoukkojen lähettämisestä alueelle, mutta Sudanin hallitus ei ole vielä antanut joukoille lupaa astua maan rajojen sisäpuolelle.

Lukkiutunut tilanne on nostattanut Yhdysvalloissa ennennäkemättömän aktivismiaallon, kertoo IPS-uutistoimisto.

Save Darfur -koalition logo Darfur-toimintaa koordinoi Save Darfur -koalitio, joka sanoo edustavansa peräti 130 miljoonaa ihmistä 175 järjestöstä. Koalitio keräsi viime vuonna yli 4,3 miljoonaa dollaria, ja rahaa on käytetty ennen kaikkea Darfurin tilanteesta kertovaan maksettuun mainontaan muun muassa The New York Times -lehdessä.

Viime vuonna kampanjan kautta lähetettiin yli miljoona postikorttia presidentti Bushille, ja niissä vaadittiin muun muassa maan hallitukselta toimia sen puolesta, että YK:n rauhanturvajoukot pääsisivät Sudaniin. Tämän lisäksi yli 75 000 aktiivia on osoittanut mieltään New Yorkissa Washingtonissa ja New Yorkissa.

Toistaiseksi aktivismista ei ole ollut apua, arvioi IPS:n toimittaja Mithre Sandrasagra.

Myös Yhdysvaltojen asettama kauppasaarto on osoittautunut tehottomaksi, jopa estämään yhdysvaltalaisia yrityksiä sijoittamasta Sudaniin. Ulkomaisten sijoitusten jatkuminen on lisännyt hallituksen itsevarmuutta kriisin jatkamisessa.

Lisää tietoa aiheesta